Cadmus fordítás Cadmus

Washington a Mianmarban őrizetbe vett amerikai újságírók elengedést követelte

2021. 06. 02.

A mianmari junta által őrizetbe vett két amerikai újságíró elengedését követelte Wendy Sherman amerikai külügyminiszter-helyettes szerdán Bangkokban.

Sherman mélységesen aggályosnak nevezte azt, hogy Danial Fenster és Nathan Maung a minamari hatóságok kezére került.

“A szabad és független sajtó elengedhetetlen a virágzó, erős és szabad társadalmak felépítéséhez. Elfogadhatatlan támadást jelent a véleménynyilvánítás szabadsága ellen Burmában Daniel és Nathan, illetve más újságírók őrizetbe vétele a burmai hadsereg által” – mondta az amerikai tisztségviselő Mianmar korábbi nevét használva.

Sherman első hivatalos körútjának állomásai Belgium, Törökország, Indonézia, Kambodzsa és Thaiföld.
A 37 Fenster a Frontier Myanmar című független hírportál amerikai főszerkesztője. Május 24-én fogták el a ranguni repülőtéren, ahonnan Kuala Lumpur érintésével az Egyesült Államokba indult volna családjához.
Maung és a mianmari Hanthar Njein a helyi Kamajut Media hírportál társalapítói.

Ők március 9-én kerültek a junta kezére a Bizottság az Újságírók Védelméért (CPJ) nevű jogvédő szervezet szerint. A CPJ úgy tudja, hogy fogva tartásuk első heteiben a börtönőrök bántalmazták mindkét férfit.

Két másik külföldi újságírót, a dpa német hírügynökségnek dolgozó lengyel Robert Bociagát, és a szabadúszó japán Juki Kitazumit időközben szabadon engedték és kitoloncolták az országból.

A Politikai Foglyokat Támogató Egyesület (AAPP) nevű mianmari jogvédő szervezet szerint a februári puccs óta a biztonsági erők mintegy 90 újságírót vettek őrizetbe, akik több mint fele még mindig rácsok mögött van. Ezen felül 33 másként gondolkodó újságíró kényszerült bujdosásra.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑