Cadmus fordítás Cadmus

Washington azért fenyíti Libanont, amiért Izrael és Szaúd-Arábia egy rossz szót se kap

2018. 02. 16.

Rex Tillerosn amerikai külügyminiszter bátran és keményen nekiment a veszélyes világhatalomnak számító Libanonnak. Persze olyan jelentéktelen kis országoknak, mint Szaúd-Arábia, vagy Izrael el lehet nézni egy kis határokon átívelő kiruccanást.

A Hezbollah fegyverarzenálja és részvétele a térségbeli konfliktusokban fenyegetést jelent nem csupán a régióra, hanem magára Libanonra is – jelentette ki csütörtökön közel-keleti körútjának libanoni állomásán Rex Tillerson amerikai külügyminiszter Saad Al-Haríri libanoni kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján.

“Arra kérjük a libanoni kormányt, hogy tartsa távol magát a külföldi konfliktusoktól”, a “Hezbollahot pedig arra, hogy szüntesse be más országokban folytatott tevékenységét” – mondta az amerikai diplomácia vezetője a nyugati országok támogatását élvező libanoni miniszterelnökkel Bejrútban tartott közös sajtótájékoztatóján.

Az amerikai külügyminiszter emlékeztetett, hogy Washington már két évtizede terrorszervezetként tartja nyilván a libanoni síita szervezetet. Tillerson elutasította, hogy különbséget tegyenek a Hezbollah politikai és fegyveres szárnya között, “elfogadhatatlannak” tartotta, hogy a csoport a libanoni állam hatáskörén kívül működjön. Szerinte a Hezbollah beavatkozása az iraki, jemeni és szíriai konfliktusokba Libanonban is érezteti hatását. Utalt arra például, hogy Szíriában a szervezet “vérfürdőt” rendezett “Bassár el-Aszad (szíriai elnök) barbár rezsimjének” oldalán.

Az amerikai külügyminiszter a nap folyamán Haríri mellett különtalálkozót tartott Michel Aoun államfővel, Gebran Bassil külügyminiszterrel és Nabih Berri parlamenti elnökkel is.

A libanoni államfő – aki a Hezbollah szövetségese – azt mondta az amerikai külügyi tárca vezetőjének, hogy országa nem avatkozik be más országok belügyeibe. Aoun azt kérte, hogy Washington

“vegye elejét a Szíria szuverenitása ellen földön, vízen, levegőben folytatott izraeli támadásoknak”,

és bírja rá Tel-Avivot, hogy elkötelezze magát a stabilitás mellett Libanon déli részén.

Az amerikai diplomácia vezetője természetesen így sem szólította fel Izraelt, hogy “tartsa távol magát a külföldi konfliktusoktól”. Ahogyan Szaúd Arábia és szövetségesei sok ezer civil áldozattal járó háborús bűnökben gazdag jemeni kalandjáért sem állították hasonlóan a szőnyeg szélére Rijádot.

Orientalista.hu – Alfahír, MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,




Back to Top ↑