Cadmus fordítás Cadmus

Washington azon dolgozik, hogy újra induljanak charter járatok Kabulból

2021. 09. 07.

Az amerikai külügyminisztérium azon dolgozik a tálibokkal, hogy Kabulból indulhassanak újabb charter járatok, amelyeken embereket tudnának elszállítani Afganisztánból – közölte kedden Antony Blinken amerikai külügyminiszter Dohában.

A katari külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatón Blinken elmondta, hogy az “utóbbi órákban” egyeztetéseket folytattak a tálibokkal, hogy kidolgozzák, miként indíthatnának újabb járatokat az afgán fővárosból. Az amerikai diplomácia vezetője szerint a tálibok hajlandóak biztosítani Afganisztánból a szabad távozást mindazoknak, akik rendelkeznek a megfelelő úti okmányokkal.

Az egész nemzetközi közösség elvárja, hogy a tálibok tartsák magukat ehhez az ígéretükhöz – jegyezte meg Blinken.
Elmondta, az Egyesült Államok úgy tudja, hogy Afganisztánban nagyjából száz olyan amerikai állampolgár lehet még, akik távozni szeretnének.

Korábban egy amerikai nem kormányzati szervezet arról adott hírt, hogy több száz távozásra váró ember, köztük több amerikai rekedt Mazari-Sarif repülőterén. Blinkent elkísérte Katarba Lloyd Austin védelmi miniszter is.

Ez volt az első alkalom, hogy magas rangú amerikai tisztségviselők a térségbe látogattak azóta, hogy augusztus 15-én a tálibok uralmuk alá vonták Kabult, majd két héttel később az utolsó amerikai katona is elhagyta Afganisztánt.

A delegáció látogatásának célja, hogy kieszközöljék a még Afganisztánban tartózkodó amerikaiak és veszélyben lévő afgánok kimenekítését az országból, illetve hogy megegyezésre jussanak Washington térségbeli szövetségeseivel arról, hogyan kezeljék az Afganisztánban hatalomra jutott szélsőséges iszlamista mozgalmat.

MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑