Cadmus fordítás Cadmus

Washington elismeri Marokkó szuverenitását a Szahara felett

2020. 12. 22.

Az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete, Kelly Craft hivatalosan értesítette az ENSZ Biztonsági Tanácsát és a szervezet főtitkárát a Donald Trump amerikai elnök által kiadott nyilatkozatról, amely elismeri a Marokkói Királyság teljeskörű szuverenitását a Szaharája felett.

A Biztonsági Tanácsnak címzett levelében, amelyet az ENSZ főtitkárának is elküldtek, az amerikai nagykövet kiemeli, hogy a Trump elnök által kiadott nyilatkozat elismeri, hogy “Nyugat-Szahara teljes területe a Marokkói Királyság részét képezi”.

Levelében, amelyet a Biztonsági Tanács hivatalos dokumentujaként tartanak majd nyilván az ENSZ-ben, Kelly Craft hozzáteszi, hogy az amerikai kiáltvány azt is kimondja, hogy a marokkói autonómia-terv “Nyugat-Szahara területi vitájának igazságos és tartós megoldásának egyetlen alapja”.

Donald Trump elnök a marokkói Szaharáról szóló nyilatkozat másolatát Kelly Craft leveléhez csatolták, amelyet a Biztonsági Tanácsnak és az ENSZ főtitkárának küldtek el.

A nyilatkozat megerősíti az Egyesült Államok támogatását aziránt, hogy “Marokkó komoly, hiteles és reális autonómia-terve Nyugat-Szahara területi vitájának igazságos és tartós megoldásának egyetlen alapja”.

“Az Egyesült Államok szerint egy független szaharávi állam nem reális opció a konfliktus megoldásához, és hogy egy valós autonómia Marokkó szuverenitása alatt az egyetlen lehetséges megoldás”, olvasható ebben a történelmi dokumentumban.

“Szorgalmazzuk a feleket, hogy azonnal kezdjenek tárgyalásokat Marokkó autonómia-tervét felhasználva, mint egyetlen keretrendszer a kölcsönösen elfogadható megoldás tárgyalásához”, emeli ki az amerikai elnök nyilatkozata.

MTI

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑