Washington evakuációs bázist hoz létre Cipruson

A Katimerini című görög napilap úgy tudja, hogy Washington az Iránnal kibontakozó lehetséges konfliktustól tartva az eredetileg csapatok, sebesültek, illetve rakomány szállítására tervezett C-130 Hercules típusú repülőgépeket, valamint Chinook és Black Hawk helikoptereket telepített a Földközi-tenger délkeleti részén található szigetre.

Az Egyesült Államok szállító repülőgépeket és helikoptereket helyezett át Ciprusra arra az esetre, ha tömegesen kell kimenekítenie állampolgárait a Közel-Keletről – jelentette csütörtökön a Katimerini című görög napilap.

A lap úgy tudja, hogy Washington az Iránnal kibontakozó lehetséges konfliktustól tartva az eredetileg csapatok, sebesültek, illetve rakomány szállítására tervezett C-130 Hercules típusú repülőgépeket, valamint Chinook és Black Hawk helikoptereket telepített a Földközi-tenger délkeleti részén található szigetre.

A Katimerini szerint szerdán nyolc Chinook és Black Hawk szállítóhelikopter indult el az Athén melletti Eleuszisz katonai repülőtérről, majd Rodoszt érintve megérkeztek Ciprusra. A C-130-as gépeket a krétai Szouda katonai támaszpontról helyezték át.

Nikosz Hrisztodulidisz ciprusi külügyminiszter a RIK közszolgálati rádiónak szerdán elmondta, hogy országa engedélyezte az Egyesült Államoknak a csapattelepítést egy „tisztán humanitárius misszió” végett.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑