Cadmus fordítás Cadmus

Washington: iráni drón találta el az izraeli hajót az ománi partoknál

2022. 11. 23.

Iráni drón találta el az izraeli üzletember tulajdonában lévő olajszállító tartályhajót egy hete Omán partjainál – derült ki az amerikai haditengerészet vizsgálatának kedden ismertetett eredményéből.

A libériai zászló alatt haladó Pacific Zircon nevű olajszállító tartályhajó elleni dróntámadás november 15-én este történt az ománi partoknál. A tartályhajót a szingapúri székhelyű Eastern Pacific Shipping nevű vállalat üzemelteti, melynek tulajdonosa Idan Ofer izraeli milliárdos.

Az amerikai haditengerészet tűzszerész szakértői felmérték a fedélzeten keletkezett károkat, ideértve a mintegy 76 centiméteres lyukat a hajó oldalán, valamint begyűjtötték a törmeléket és a bomba maradványait. A bizonyítékokat ezt követően az amerikai ötödik flotta bahreini bázisára küldték elemzésre. A szakértők megállapították, hogy a támadást egy iráni gyártmányú, Sahíd-136 típusú drónnal követték el. Ilyen drónokat használnak a teheráni vezetés támogatását élvező jemeni húszi lázadók is.

“Szándékos, felháborító és veszélyes volt az iráni támadás a nemzetközi vizekben haladó kereskedelmi olajtanker ellen, veszélyeztette a hajó legénységének életét és megingatta a hajózás biztonságát a Közel-Keleten” – hangsúlyozta Bradford Cooper altengernagy, az amerikai ötödik flotta parancsnoka.

MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑