Cadmus fordítás Cadmus

Washington irániak elleni szankciókat feloldott, a jemeni húszikat támogatók ellen pedig újakat foganatosított

Washington egyes iráni személyek és cégek elleni szankciókat feloldott, míg a jemeni kormányellenes húszikat álláspontja szerint támogató irániak ellen új szankciókat hozott – jelentette be az amerikai pénzügyminisztérium csütörtökön.

Az amerikai kormányzat három volt iráni kormányzati tisztségviselő és két iráni vállalat ellen hozott korábbi büntetőintézkedéseket törölt el. Ezeket a személyeket és cégeket azért sújtotta szankciókkal, mert álláspontja szerint részt vettek iráni petrolkémiai termékek vásárlásában, beszerzésében, eladásában, forgalmazásában, szállítmányozásában.

Közleményében a pénzügyminisztérium hangsúlyozta: döntése “példa arra, hogy a szankcióval sújtottak státuszának vagy a személyek viselkedésének megváltozása esetén kötelezettséget vállalunk a szankciók feloldására”.

Az amerikai külügyminisztérium szóvivője, Ned Price a csütörtöki sajtókonferenciáján nem adott választ arra, hogy az eddig szankcióval sújtottak státusza vagy viselkedése miben is változott meg. Ugyanakkor fontosnak tartotta hangsúlyozni azt is, hogy a döntésnek nincs köze a Bécsben Iránnal – a Teherán atomprogramjára vonatkozó atomalku esetleges felélesztéséről – folytatott tárgyalásokhoz,

A pénzügyi tárca ezenkívül szankcióval sújtott egy iráni székhelyűnek gondolt szervezetet, amely szerinte csempészésből vagy iráni nyersolaj forgalmazásából eredő anyagi forrásokkal támogatja a jemeni síita húszikat.

“A Száid al-Dzsamál húszi pénzügyi szakember által irányított hálózat székhelye Iránban van, és több tízmillió dolláros jövedelemre tesz szert nyersanyagok, elsősorban az iráni nyersolaj forgalmazásából” – olvasható az amerikai közleményben. Hozzátették azt is, hogy a befolyt jövedelmet aztán bonyolult áttételeken keresztül, több közvetítő személy és ország beiktatásával juttatják el a húsziknak. A szankciók ugyan egyetlen hálózatot érintenek, de konkrétan 11 személyt, vállalatot és teherhajót sújtanak.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑