Cadmus fordítás Cadmus

Washington kiáll az emberi jogokért az ujgurok, Hongkong és Tibet esetében is

Az Egyesült Államok határozottan ki fog állni az emberi jogok és a demokratikus értékek védelméért világszerte, így a kínai Hszincsiang tartományban, Tibetben és Hongkongban is – jelentette ki Antony Blinken amerikai külügyminiszter a Jang Jie-csi kínai csúcsdiplomatával folytatott pénteki telefonbeszélgetésében.

Blinken leszögezte: országa azon fog dolgozni szövetségeseivel együtt, hogy felelősségre vonják Kínát az indiai-csendes-óceáni térség stabilitásának például a Tajvani-szorosban tapasztalható veszélyeztetése miatt.
“Világosan megmondtam, hogy az Egyesült Államok meg fogja védeni nemzeti érdekeit, illetve küzdeni fog demokratikus értékeiért és felelősségre vonja Pekinget a nemzetközi rendszer szabályainak minden megsértése miatt” – írta Blinken a Twitteren.

Az amerikai diplomácia vezetője végül felszólította Pekinget, hogy csatlakozzon a nemzetközi közösséghez, és ítélje el a mianmari katonai puccsot.

Jang Jie-csi Kína első számú diplomatája, jelenleg Hszi Csin-ping kínai elnök külpolitikai főtanácsadója, míg korábban országa külügyminisztere volt.

Antony Blinken már január 19-i szenátusi meghallgatásán is kemény álláspontot képviselt Kínával kapcsolatban, és közölte, Donald Trump előző amerikai elnök kormányzatának abban igaza volt, hogy határozottabb fellépésre van szükség.

MTI

Sharing is caring!

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑