2020. 01. 28.

Washington még nem döntött arról, hogy kivonul-e a Száhel-övezetből

Washington még nem hozott döntést arról, hogy kivonul-e a Száhel-övezetből – közölte hétfőn Mark Esper amerikai védelmi miniszter Florence Parly francia védelmi miniszterrel folytatott tárgyalásai után Washingtonban.

A francia védelmi miniszter azt szorgalmazta Washingtonban, hogy az amerikai kormányzat továbbra is támogassa a francia erőfeszítéseket a Száhel-övezetben a dzsihadisták elleni harcban. Parly úgy fogalmazott, hogy butaság lenne az amerikai hozzájárulás csökkentése a térségben.

Közös sajtóértekezletükön Mark Esper elmondta: hosszú ideje tartanak az egyeztetések Párizzsal a kérdésről, ő személy szerint is már többször tárgyalt Florence Parly asszonnyal. „Egyelőre semmiféle döntést nem hoztunk” – jelentette ki. Leszögezte: az amerikai védelmi minisztérium célja az amerikai jelenlét kiegyensúlyozása a világ több térségében. Mint fogalmazott: Washingtonnak elsősorban a Kína és Oroszország felől érkező, szerinte a korábbiaknál erőteljesebb fenyegetésekre kell válaszolnia.

A sajtókonferencián Parly mindenesetre megerősítette, hogy a Szahál-övezetben a dzsihadisták elleni harcról és az amerikai részvételről folytatódik majd a párbeszéd. A francia tárcavezető szerint az amerikai részvételnek még a csökkentése is súlyosan korlátozná a terroristák elleni hadműveletek hatékonyságát.

Franciaország 4500 katonát állomásoztat Maliban, Nigerben és Burkina Fasóban. A dzsihadisták elleni küzdelmet Washington hírszerzéssel, drónok végezte megfigyelésekkel, logisztikával segíti, ami évente 45 millió dollárba kerül. Mark Milley tábornok, a vezérkari főnökök egyesített bizottságának vezetője azonban nemrégiben jelezte Párizsnak, hogy Washington csökkenteni készül jelenlétét a térségben.

MTI

Sharing is caring!

, , , ,
Back to Top ↑