Cadmus fordítás Cadmus

Washington megnyitotta a Hormuzi-szoros hajózásának biztonságát felügyelő parancsnokságot

2019. 11. 08.

Az Egyesült Államok vezette koalíciós erők csütörtökön megnyitották a Hormuzi- szoros hajózásának biztonságát felügyelő parancsnokságot Bahreinban – jelentette be az Egyesült Államok haditengerészetének a térségért felelős 5. flottaparancsnoksága.

A központ a Perzsa (Arab)-öböl térségében közlekedő olajszállító teherhajók védelmét hivatott ellátni.

Washington az idén júliusban – a Hormuzi-szorosnál és az Adeni-öbölnél fekvő Báb el-Mandeb-szoros közelében közlekedő tankerek elleni támadások után – jelentette be, hogy nemzetközi koalíciót kíván létrehozni a tankerek védelmére. Május és június között hat külföldi tartályhajó ellen követtek el támadásokat, és Irán a partjai közelében lelőtt egy amerikai drónt is. A kialakult feszült helyzetért az Egyesült Államok Iránt tette felelőssé.

Joseph Dunford tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának akkori vezetője júliusban – Mike Pompeo külügyminiszter és Mark Esper védelmi miniszter jelenlétében – nemzetközi konferencián vázolta az elképzeléseket. Ezek szerint a parancsnoki hajókról és az irányításról az amerikaiak gondoskodnak, szövetségesei hajói pedig saját zászlójuk alatt kísérik a tankereket Irán és Jemen partjainál.

A nemzetközi koalícióhoz az Egyesült Királyság, Ausztrália, Bahrein, az Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia és Izrael csatlakozott.

A nemzetközi erők parancsnokságát azért Bahreinban nyitották meg, mert az amerikai haditengerészet 5. flottájának korábban is ott volt a központja.

Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑