Cadmus fordítás Cadmus

Washington, Moszkva, Iszlámábád és Peking felszólította a tálibokat, hogy ne zavarják meg a csapatkivonást

2021. 05. 01.

Az Egyesült Államok, Oroszország, Kína és Pakisztán felszólította pénteken az afganisztáni tálib felkelőket, hogy ne zavarják meg támadásokkal és rajtaütésekkel a nemzetközi csapatok kivonását.

“Nyomatékosítjuk, hogy a békefolyamatot nem szabad megzavarni, semmilyen harci tevékenység vagy rendzavarás nem folyhat, a nemzetközi csapatok biztonságát pedig garantálni kell” – áll a négy ország közös közleményében, amelyet katari találkozójukat követően adtak ki. Az érintett országok a katari Dohában tárgyalnak az afgán kormány és a tálibok képviselőivel.

“Megismételjük felszólításunkat minden fél felé, hogy mérsékeljék az erőszak mértékét az országban, és különösen a táliboknak, hogy ne indítsanak tavaszi hadjáratot” – hangoztatta a négy ország, hozzátéve, hogy határozottan elítélnek minden, civilek ellen irányuló támadást, és minden féltől azt várják el, hogy betartsák a nemzetközi humanitárius jogból fakadó kötelességeiket.

A négy ország egyúttal arra is felszólította az afgán kormányt és a felkelőket, hogy jussanak dűlőre a dohai béketárgyalásokon, mert “erőszakkal felállított kormányt a nép nem támogat”.

Joe Biden amerikai elnök a hónap közepén jelentette be, hogy legkésőbb szeptember 11-ig az összes amerikai katonát kivonják Afganisztánból, majd a NATO is hasonló csapatkivonást jelentett be, és a katonák meg is kezdték az ország elhagyását.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , , ,
Back to Top ↑