Washington óva inti Ankarát az orosz fegyvervásárlásoktól

Washington figyelmeztette Ankarát a tervezett orosz fegyvervásárlások miatt – közölte keddi sajtótájékoztatóján Robert Palladino amerikai külügyi szóvivő.

Mint elmondta: Washington egyértelművé tette Ankara számára, hogy amennyiben folytatja az orosz légvédelmi rendszerek megvásárlásáról folyó tárgyalásait, az amerikai kormány újragondolja Törökország részvételét az F-35-ös vadászrepülőgép-programban.

„Figyelmeztettük erre Törökországot” – fogalmazott Palladino. Hozzáfűzte, hogy ha Törökország nem tesz le az orosz Sz-400-as légvédelmi rakétarendszer megvásárlásáról, az Egyesült Államok megfontolja azt is, hogy a jövőben – az F-35-ös vadászgépek programján kívül – más fegyverrendszereket se adjon tovább Törökországnak.

Recep Tayyip Erdogan török elnök tavaly nyáron kijelentette: Törökországnak mind az orosz légvédelmi rendszerre, mind az amerikai vadászbombázókra szüksége van. Erdogan jelezte: összesen 120 F-35-ös vadászgépet akar beszerezni az Egyesült Államoktól.

Donald Trump amerikai elnök viszont tavaly nyáron aláírta azt a washingtoni kongresszus által megszavazott védelmi költségvetést, amelynek értelmében a Pentagon addig nem járulhat hozzá F-35-ös harci gépek eladásához Törökországnak, amíg Ankara nem kötelezi magát arra, hogy nem vásárol orosz fegyverzetet.

MTI, Magyar Nemzet

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑