Cadmus fordítás Cadmus

Washington Post: Trump Golán-fennsíkra vonatkozó nyilatkozata káros a közel-keleti megbékélésre

2019. 03. 25.

Az amerikai Washington Post szerint diplomáciai értelemben káros Trump elnök azon nyilatkozata, hogy „izraeli földként” kellene elismerni a Golán-fennsíkot.

„Trump csütörtöki nyilatkozata, mely szerint az Egyesült Államok „izraeli földként” fogja elismerni a Golán-fennsíkot, amellett, hogy káros az Egyesült Államok közel-keleti diplomáciája szempontjából, Izraeli iránti viszonzatlan jótettnek is tekinthető” – írta a lap vezércikkében.

A cikk szerint az Egyesült Államok térségbeli politikája fél évszázada az ENSZ Biztonsági Tanácsa 242. számú határozatát követi:

„Az, hogy Trump önkényesen megváltoztatta Washington Golán-fennsíkkal kapcsolatos álláspontját, a jövőben lehetetlenné teszi a tárgyalásokat Szíria és Izrael között” – áll az írásban.

„Az izraeli kormányok, a Netanjahu-kormányt is beleértve, a kölcsönös békeszerződés elvét tették magukévá a Golán-fennsík kapcsán. De mostantól a jövőben min alapuljon egy ilyen békeszerződés? Úgy gondoljuk, Trump nem gondolta át ezt a kérdést.

Ez a döntés fel fogja bátorítani az izraeli pártokat, amelyek a palesztinokhoz tartozó Ciszjordánia egyoldalú annektálására agitálnak. A hasonlóság elve alapján nyomást fognak gyakorolni az Egyesült Államokra, hogy ezt is ismerje el.” – írja a cikk.

Az írás szerint Trump Golán-fennsíkkal kapcsolatos nyilatkozatai fontos támogatást jelentenek az amúgy korrupcióval vádolt Netanyahunak az április 9-i választásokon.

Trump a Twitteren jelentette be: az 52. évforduló után eljött az ideje, hogy az Egyesült Államok teljes mértékben elismerje Izrael fennhatóságát a Golán-fennsíkon.

Izrael a Szíriához tartozó Golán-fennsíkot 1967. óta tartja megszállás alatt.

TRT

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑