Cadmus fordítás Cadmus

Washington válaszcsapásra figyelmeztette a tálibokat

Az amerikai hadsereg szombaton nyílt levélben figyelmeztette a tálibokat, hogy válaszcsapásra számíthatnak, ha nem hagynak fel az afgán erőkkel szembeni támadásaikkal, amelyek aláássák a békéért tett eddigi erőfeszítéseket.

Bár a tálibok a dohai megállapodás aláírása óta csökkentették az Afganisztánban állomásozó nemzetközi haderő elleni támadásaikat, egyre gyakrabban veszik célba a kormányerőket.

Zabihullah Mudzsáhid tálib szóvivőnek címzett kétoldalas levelében Sonny Legget, az Afganisztánban állomásozó amerikai erők szóvivője minden felet mértékletességre intett. „Ha nem csökken az erőszak, akkor válaszcsapásokra lehet számítani” – szögezte le.

Legget szerint a feleknek vissza kellene térniük a diplomácia útjára és a tárgyalóasztal mellett kellene dönteniük Afganisztán jövőjéről. Az országban állomásozó nemzetközi haderőt vezető Scott Miller április 28-án már jelezte, hogy a táliboknak számolniuk kell a következményekkel, ha folytatják a támadásokat.
A tálibok február 29-én Dohában megállapodást kötöttek az amerikaiakkal a nemzetközi haderő fokozatos kivonásáról biztonsági garanciákért cserébe.

A dohai egyezmény a tálibok és a kormány közötti béketárgyalások megindításáról is rendelkezik. Ennek előfeltétele a fogolycsere lebonyolítása a felek között.
Legget aláhúzta: a tálibok szóban ígéretet tettek az erőszak 80 százalékos csökkentésére, illetve a támadások felfüggesztésére a városi térségekben. Ennek ellenére az erőszak szélsőséges mértékben nőtt – mutatott rá.

Afgán tisztségviselők szerint a tálibok naponta legalább átlagosan 55 támadást hajtottak végre a kormányerők ellen a dohai megállapodás megkötése óta.

Eközben a fogolycsere ügyében patthelyzet alakult ki a felek között, mert a kabuli kormány vonakodik elengedni azokat a magas rangú tálib parancsnokokat, akik nevéhez több vérengzés fűződik.

Zabihullah Mudzsáhid a Twitteren válaszolt Legget levelére. A szóvivő visszautasította az amerikaiak „provokatív kijelentéseit”, és arra szólította fel őket, hogy tartsák be vállalt kötelezettségeiket.

MTI

Sharing is caring!

, , , , ,
Back to Top ↑