Cadmus fordítás Cadmus

Washinton nem enged a táliboknak, közben az afgánok fele éhen hal

2022. 01. 16.

Fotó: Az afgán központi bank tartalékai befagyasztásának feloldását követelik az Egyesült Államoktól tüntetõk Kabulban 2022. január 2-án. A tiltakozók Joe Biden amerikai elnököt és a nemzetközi közösséget azzal vádolják, hogy nem tesznek semmit az Afganisztánt fenyegetõ humanitárius válság ellen.

António Guterres ENSZ-főtitkár csütörtökön kérte az Egyesült Államokat és Világbankot, tegye elérhetővé a tálibok hatalomra kerülése óta befagyasztott afgán pénzügyi forrásokat. Arra hivatkozott, enélkül az „Afganisztánban kibontakozó rémálom”, a lakosság több mint felét elérő éhínség nem javulhat.

Az afgán szóvivő Twitter üzenetben reagált felhívásra, kijelentve, hogy az Egyesült Államoknak pozitívan kell válaszolnia a nemzetközi felhívásra, és elérhetővé kell tennie az afgán pénzeket. Az USA az afgán központi bank közel 9,5 milliárd dollár értékű megtakarítását fagyasztotta be, ami körülbelül Afganisztán 2020-as GDP-jének felével egyenlő.

Ezzel párhuzamosan a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank is visszatartja a segélyeket, valamint az IMF által augusztusban kibocsátott csaknem 300 millió euró értékű tartalékot. Az afgán gazdaságot a segélyek hiányában összeomlott a tálibok hatalomra kerülése óta.

„Az elmúlt hónapok során némi pénzt már felszabadítottak, de még többet kell tennünk annak érdekében, hogy készpénzt pumpáljunk az afgán gazdaságba, elkerülendő ezzel a teljes összeomlást, amely afgánok millióinak elszegényedéséhez, éhezéséhez és nyomorához vezetne” – érvelt az ENSZ-főtitkár.

Washinton eddig nem mutatott hajlandóságot a pénzügyi források befagyasztásának feloldására. Az ENSZ adatai szerint az afgán lakosság 55 százalékát, mintegy 23 millió embert fenyeget az éhhalál. Az afganisztáni humanitárius szükségletek finanszírozására 4,4 milliárd dollárra lenne szükség a tagországoktól.

MTI, Index, Liner.hu

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑