WHO: Több tízezren menekültek el Tripoliból a harcok miatt

Több mint 30 ezren menekültek el Tripoliból a hónap elején kiújult harcok miatt – közölte az Egészségügyi Világszervezet (WHO) vasárnap.

A szervezet a Twitteren közölte, hogy az összecsapásoknak április óta legalább 227 halottja van, és további 1125 sebesültről tudnak.

A dpa hírügynökség szemtanúkra hivatkozva arról számolt be, hogy vasárnap reggel ismét – vélhetően légi támadások okozta – robbanások rázták meg Tripolit. Áldozatokról egyelőre nem érkezett jelentés, azonban egy időre ismét leállt a forgalom a főváros részben működőképes Mitiga repülőterén.

Szombaton a nemzetközileg elismert, tripoli székhelyű egységkormányhoz hű milíciák ellentámadást indítottak a fővárost ostromló Halífa Haftar tábornok vezette „Líbiai Nemzeti Hadsereg” (LNH) csapatai ellen.

Az eddig Líbia keleti és déli részét ellenőrzése alatt tartó Haftar csapatai április 4-én indítottak offenzívát a nemzetközileg elismert egységkormány által ellenőrzött nyugat-líbiai területek – köztük a főváros, Tripoli ellen. A tábornok ezt azzal indokolta, hogy meg kell tisztítani az országot az egységkormány által szerinte hallgatólagosan támogatott terroristáktól és zsoldosoktól, ellenfelei szerint azonban a tábornok igazi célja az egész országra kiterjedő katonai diktatúra bevezetése.

Moammer Kadhafi vezető 2011-es megbuktatása után Líbia káoszba süllyedt, és területének jelentős részét egymással vetélkedő milíciák igyekeztek ellenőrzésük alá vonni. A nemzetközi közösség most attól tart, hogy az offenzíva csupán súlyosbítani fogja a válságot. Április eleje óta többen, mások mellett az ENSZ líbiai különmegbízottja is, a harcok azonnali beszüntetésére szólították fel a feleket.

Hirado.hu, MTI

Sharing is caring!

, , , , , ,
Back to Top ↑