Cadmus fordítás Cadmus

Zaharova: Washington nem hunyhat szemet az ukrajnai egyházüldözés felett

2023. 03. 11.

Az Egyesült Államok nem teheti meg, hogy ne vegye észre a Moszkva által történelminek és kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC) üldöztetését – írta Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő pénteken a Telegram-csatornáján.

Arra reagált, hogy az UPC szerzeteseit pénteken felszólították, hogy március 23-ig ürítsék ki azokat a helyiségeket, amelyeket a keleti szláv kereszténység de facto legfontosabb központjának tekintett kijevi barlangkolostorban használtak. Útjukat a Kijevi-Pecserszka Lavra Nemzeti Védett Terület megbízott főigazgatója adta ki, arra hivatkozva, hogy férfikolostor megsértette az állami tulajdonban lévő intézmény térítésmentes használatáról 2013-ban megkötött – és emiatt felmondott – megállapodás feltételeit.

“Tud erről az amerikai külügyminisztérium? Általában az amerikai külügyi hivatal illetékes osztálya élénken reagál a vallási elnyomás tényeire. Ezúttal nem fog sikerülni, hogy az államok +ne lássák meg+ az Ukrán Ortodox Egyház üldözését” – írta a szóvivő.

Vlagyimir Legojda, a moszkvai patriarchátus társadalmi és médiakapcsolatokért felelős zsinati osztályának vezetője ugyancsak a Telegramon törvénytelennek nevezte a szerzetesek felszólítását a barlangkolostor elhagyására.
“Ez a döntés a törvénytelenség csúcsa. Azé a törvénytelenségé, amely az elmúlt években a hívő ukránok milliói ellen folyt” – írta Legojda a Telegram-csatornáján.

Úgy vélekedett, hogy az UPC kiűzetése a barlangkolostorból bekerül az egyházüldözés történetébe.

Ukrajnában a közelmúltig alapvetően két ortodox egyház rivalizált egymással: a kijevi vezetés által Moszkva-barátnak bélyegzett, Moszkva által pedig kánoninak tekintett Ukrán Ortodox Egyház (UPC), amely zsinatjának 2022. május 27-i határozatával kilépett a moszkvai patriarchátus fennhatósága alól, valamint az ukrán kormány által támogatott Ukrajna Ortodox Egyháza (PCU), amely Konstantinápolytól 2019-ben kapott autokefáliát.

Hiába fordult el a moszkvai patriarchátustól Oroszország Ukrajnában indított háborúja miatt, ez nem mentette meg az UPC-t – a háború előtt legnépesebb ukrajnai felekezetet – attól, hogy az ukrán kormány megvonja tőle a szovjet időkben államosított Pecserszka Lavra bérleti jogát. A kijevi barlangkolostor Nagyboldogasszony-székesegyházában az idei ortodox karácsony szertartásait már az állami segédlettel egyesített PCU tarthatta meg.

Antonyij (Szevrjuk) volokalamszki metropolita, az Orosz Ortodox Egyház külső egyházi kapcsolatok osztályának elnöke az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) január 18-i ülésén elmondott online felszólalásában rámutatott, hogy csak 2022-ben az UPC 129 templomát foglalták el, ugyanakkor az egyház új közösségeinek törvényi bejegyzését teljes mértékben megakadályozták. A metropolita emlékeztetett rá, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök – alkotmánysértő módon – megfosztotta állampolgárságától az UPC több püspökét, amit “a politikai elnyomás egyik formájának” nevezett. Kifogásolta, hogy az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SZBU) átkutatta az UPC templomait, és az ukrán médiában “rágalomkampány” folyik ellene, erőszakra való felhívással és gyűlöletbeszéddel súlyosbítva.

Dmitrij Poljanszkij, Oroszország ENSZ-nagykövetének első helyettese pénteken a Telegram-csatornáján közölte, hogy Moszkva a BT összehívását kérte keddre az ukrajnai oroszellenesség ügyében. A diplomata szerint a ruszofóbiáról “mint az ukrán válság hosszú távú és fenntartható megoldásainak keresését akadályozó tényezőről” kell tárgyalni. Poljanszkij bejelentette, hogy az előadók nevét, az ő védelmükben, csak a rendezvény előestéjén fogják nyilvánosságra hozni.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑