Zaríf: A libanoni kormányról egyedül a libanoniak dönthetnek

Egyedül a libanoniak dönthetnek az ország jövőbeni kormányáról, Irán pedig minden segítséget megad az arab országnak a múlt heti bejrúti robbanást követő újjáépítésben – mondta Mohammed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter pénteken, bejrúti látogatásán.

“Nem tartjuk humánusnak, ha bárki az emberek szenvedését és fájdalmát politikai célokra használja fel” – tette hozzá libanoni hivatali partnerével, Charbel Vahbával folytatott egyeztetését követően Zaríf újságírók előtt.

Hozzátette: mind az iráni állam, mind az iráni magánvállalkozások készek segítséget nyújtani a múlt heti bejrúti robbanást követő újjéépítésben.

A libanoni fővárosban a múlt héten történt hatalmas robbanás, amelyben több mint 2700 tonna, a kikötőben évek óta, különösebb óvintézekedések nélkül tárolt ammónium-nitrát röpült a levegőbe. Hozzávetőleg 180-an vesztették életüket, a kár hatalmas.

A katasztrófát követő kormányellenes tiltakozások hatására a héten lemondott a libanoni kormány.

A héten korábban Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő óva intett a robbanás átpolitizálásától, valamint felszólította az Egyesült Államokat, hogy oldja fel a Libanon ellen hozott szankcióit.

MTI

 

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑