Zarif: elképzelhető megfelelő megállapodás a NAÜ-vizsgálatról

 Elképzelhető megfelelő megállapodás arról, hogy a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) megvizsgálhasson két, korábban használt nukleáris létesítményt – közölte Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter csütörtök este a Twitteren.

Az iráni atomprogramról 2015-ben aláírt többhatalmi megállapodás részesei közül Franciaország, Németország és az Egyesült Királyság határozati javaslatot terjesztett a NAÜ kormányzótanácsa elé, amelyben arra szólítanák fel Teheránt, hogy ne akadályozza a NAÜ inspektorainak hozzáférését két helyszínhez.

“Nincs rejtegetni valónk. Iránban több vizsgálat volt az elmúlt 5 évben, mint a NAÜ történetében bármikor.

Elképzelhető megfelelő megállapodás, de ez a határozat ezt romba döntené” – írta a Twitteren Zaríf.

A NAÜ két olyan létesítményben szeretne vizsgálódni, ahol gyanúja szerint Irán a 2000-es évek elején, mielőtt titkos atomprogramja lelepleződött, nukleáris tevékenységet folytathatott.

Irán 2015-ben írt alá megállapodást az ENSZ BT 5 állandó tagjával és Németországgal, melyben a nemzetközi szankciók nagy részének fokozatos feloldásáért cserébe vállalta nukleáris programja korlátozását.

Donald Trump amerikai elnök azonban felrúgta ezt a megállapodást, arra hivatkozva, hogy az egyezség nem akadályozza meg, hogy Irán atomfegyverre tegyen szert, és ezért Teherán is bejelentette, hogy nem tartja be azokat a korlátozásokat, amelyeket az egyezmény értelmében vállalt.

MTI

Sharing is caring!

, , ,
Back to Top ↑