Cadmus fordítás Cadmus

Zaríf: Izrael veszélyes játékba kezdett a natanzi létesítmény elleni támadással

2021. 04. 13.

Veszélyes játékba kezdett Izrael a natanzi nukleáris létesítmény elleni szabotázsakció elkövetésével – jelentette ki kedden az iráni külügyminiszter Teheránban, orosz hivatali partnerével, Szergej Lavrovval tartott közös sajtókonferenciáján.

“Biztosíthatom önöket, hogy a közeljövőben további, nagyobb teljesítményű urándúsító centrifugákat helyezünk üzembe Natanzban” – szögezte le Mohammed Dzsavád Zaríf, hozzátéve, hogy a támadás csak erősíti Teherán alkupozícióját a 2015-ös atomalkuval kapcsolatos bécsi tárgyalásokon.

Zaríf kiemelte: a hét végi támadás sem tántorítja el Teheránt a szankciók feloldásáért folytatott harcban.

A natanzi létesítményben a hét végén helyeztek üzembe új urándúsító centrifugákat, a szabotázst pedig vasárnap jelentették. A támadással Teherán Izraelt vádolja, a The Jerusalem Post (JP) című angol nyelvű izraeli újság hírportálja hétfőn pedig arról adott hírt, hogy a létesítmény elleni akció tervei jóval a bécsi tárgyalások előtt készültek. Hozzáteszi azt is, hogy a kibertámadás nyomán bekövetkezett nagy erejű robbanás, amely legalább kilenc hónapra visszaveti Natanzban az urándúsítást, jelentősen befolyásolhatja Teherán tárgyalási pozíciójának erősségét a bécsi tárgyalásokon.

Mindazonáltal Beni Ganz izraeli védelmi miniszter hétfőn az izraeli rádiónak azt mondta: “nem szükségszerű, hogy Izraelnek köze van minden incidenshez, amely Iránban történik”.

Bécsben a múlt héten kezdődtek meg a tárgyalások arról, hogy Irán és az Egyesült Államok is kölcsönösen visszatérjen a 2015-ös, hathatalmi megállapodáshoz. Az atomalkut Donald Trump előző amerikai elnök 2018-ban egyoldalúan felmondta, s egyúttal visszaállította az Iránnal szemben a megállapodás értelmében eltörölt szankciókat.

A szerződés szerint ugyanis a szankciók feloldása fejében Irán ígéretet tett arra, hogy korlátozza atomprogramját.
A szankciók életbe lépését követően Irán is felmondta az alkuban vállalt kötelezettségeit, egyebek közt az egyezményben rögzített szint felett kezdett uránt dúsítani.

Lavrov kedden Teheránban reményét fejezte ki, hogy meg tudják őrizni az atomalkut, hozzátéve, hogy Irán már jelezte ebbéli szándékát, amennyiben Washington is tartja magát az alkuban foglaltakhoz.

Az orosz diplomácia vezetője egyúttal bírálta az Európai Unió által Teheránra kivetett szankciókat, leszögezve, hogy azok “sok kérdést vetnek fel”.

Az EU-tagországok kormányait tömörítő tanács hétfőn nyolc újabb iráni személlyel és további három szervezettel bővítette szankciós listáját, olyan személyekkel és intézményekkel szemben, akik szerepet játszottak a 2019-es iráni tüntetések elleni megtorlásokban. A szankciók által sújtottak lajstromára most a biztonsági erők nyolc tagja, illetve három fegyintézet került fel. Az uniós listán így már összesen 89 iráni ember és négy intézmény szerepel.

Lavrov rámutatott arra, hogy az uniós testület által hozott intézkedéseket az atomalku megmentését célzó tárgyalásokra időzítették. Lavrov sajnálatosnak nevezte, ha az Európai Unión belül “a jobb kéz nem tudja, mit csinál a bal”, ám hozzátette azt is, ha az időzítés szándákos volt, akkor az egyenesen bűnös dolog.

Kiemelte egyúttal, hogy Moszkva elítél minden olyan próbálkozást, amely megkísérli aláásni az atomalku megmentésére irányuló erőfeszítéseket, s reményét fejezte ki, hogy európai partnerei mindent meg fognak tenni a tárgyalások sikeréért.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑