Cadmus fordítás Cadmus

Zárva maradt üzletek – így tüntettek az amerikai alelnök ellen (videó)

2018. 01. 24.

Zárva maradtak az üzletek az izraeli palesztin területeken. A helyiek így demonstrálnak az országba látogató amerikai alelnök ellen. Mike Pence közben meglátogatta a jeruzsálemi siratófalat és koszorút helyezett el a holokauszt múzeum emlékművénél.

A zsidó vallás legszentebb pontjához, a jeruzsálemi Siratófalhoz látogatott Mike Pence. Az amerikai alelnök két napos látogatásra érkezett Izraelbe. Donald Trump tavaly májusban, első amerikai elnökként látogatott ugyanide.

A mostani látogatás is szimbolikus jelentőségű, Mike Pence ugyanis ígértet tett arra: országa legkésőbb a jövő év végéig áthelyezi nagykövetségét Jeruzsálembe, ezzel pedig elismeri a várost Izrael fővárosaként.

„Az elnök hisz abban, hogy az Egyesült Államok döntése, amelyben elismeri Jeruzsálemet Izrael fővárosaként, előremozdítja majd az egyeztetéseket egy hosszútávú béke elérése érdekében” – mondta az alelnök.

Nem így gondolják azonban a palesztinok. Kelet-Jeruzsálemben és a palesztin területeken általános sztrájkot hirdettek a látogatás idejére, hogy így tiltakozzanak a nagykövetség áthelyezése ellen. A palesztin elnök pedig Brüsszelben keres támogatást. Mahmoud Abbasz hétfőn kérte arra az uniós tagállamok külügyminisztereit, hogy álljanak ki amellett, hogy a város keleti fele egy önálló palesztin nemzet fővárosa legyen.

Az Unió külügyi főképviselője azt mondta: elkötelezettek a kétállami megoldás mellett.

Izrael közben elfogultsággal vádolta meg az ENSZ Emberi jogi bizottságát. A testület egyedül Izraellel foglalkozik dedikált napirendi pontban. Az ország genfi ENSZ-nagykövete arról beszélt: az Emberi jogi bizottság elfogult és Izrael-ellenes.

Orientalista.hu – ATV

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑