2019. 03. 23.

Zimbabwéban kétnapos nemzeti gyászt hirdettek az Idai ciklon miatt

Kétnapos nemzeti gyászt hirdetett a zimbabwei elnök, miután az Idai ciklon okozta ítéletidő 139 ember halálát és hatalmas pusztítást okozott az ország keleti és déli részén.

Emmerson Mnangagwa csütörtökön jelentette be, hogy a március 23-24-i hétvégét nemzeti gyásznappá nyilvánítja a természeti katasztrófa miatt.

A dél-afrikai ország elnöke köszönetet mondott azoknak az országoknak és szervezeteknek, amelyek Zimbabwe mellé álltak ebben a nehéz időben.

Az Idai ciklon az egyik legsúlyosabb vihar volt, amely valaha lecsapott a déli féltekére, múlt péntektől vasárnapig pusztított Zimbabwéban. A viharos szél és a heves esőzések következtében rengeteg lakóház víz alá került, több ezren váltak földönfutóvá. A hatóságok több mint 150 embert tartanak nyilván eltűntként. Az ítéletidő óriási károkat okozott az infrastruktúrában, számos út használhatatlanná vált, és több híd is összeomlott. A legnagyobb pusztítást a ciklon Chimanimani nevű körzetben végezte, ennek a területnek mintegy 90 százaléka romokban hever.

Még tart a túlélők utáni kutatás. Kína, az Egyesült Államok, az Európai Unió és az ENSZ pénzügyi segítséget nyújt az érintett közösségeknek.

MTI

 

, , , , ,
Back to Top ↑