Cadmus fordítás Cadmus
Menekültügy

2015. 08. 04.

Böröndben fulladt meg az elrejtett fiú

2015. 08. 04.

A testvére próbálta átcsempészni Észak-Afrikából Spanyolországba, de  fiú nem bírta ki a több órás komp utat és megfullad.

A Földközi-tenger nyugati csücskében, az Alborán-tenger partján fekvő spanyolországi Almeríába körülbelül négy óra alatt ér át a komp az észak-afrikai spanyol enklávéból, Melillából. Vasárnap este a fiú bátyja bőröndbe préselve az autójának csomagtartójába rejtette el, így próbálták átkellni Spanyolországba. Csak az út végén jött rá a fiatalember, miután a bőründöt kinyitotta, hogy öccse megfulladt.

Sokan próbálkoznak a két észak-afrikai spanyol enklávéból az európai kontinensre átszökni. Főleg a Szaharán túli afrikaiak választják ezt az útvonalat. Azok a menekültek akik kikerülik a líbiai embercsempészek által kínált lehetőségeket, általában  a Spanyolországhoz tartozó Ceutát és Melilát ostromolják. A két enklávé hat méteres kerítéssel van körbevéve, de gyakran előfordul, hogy átjutnak rajta néhányan a fürtökben csimpaszkodók közül. Akinek ez nem sikerül az úszva a tenger felül próbálja megközelíteni a két  észak-afrikai város partjait.

Az almeriai vámosokat ledöbbentette az esett. Azt mondták a bőröndös megoldás aránylag ritka és új dolognak számít, az elmúlt öt évben nem történt ilyen.

Idén májusban egy kisfiú próbált hasonló ódon átszökni, szerencséjére a vámosok még Cetuában kiszúrták, így túlélte a kalandot. A kisfiú szülei már évek óta Spanyolországban élnek, de négy gyermekük közül csak egyet vihettek magukkal, mert a spanyol hatóságok nem engedélyezik a családegyesítést arra hivatkozva, hogy a családi kereslet kevés ahhoz, hogy eltartsa mind a négy gyereket. A kisfiú végül maradhatott, és egy évre szóló tartózkodási engedélyt kapott Spanyolországban.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

,
Back to Top ↑