Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2017. 03. 10.

Börtönbe kerülhet a szaúdi jogvédő

2017. 03. 10.

A rijádi Specializált Büntető Törvényszék helybenhagyta Issa Al-Hamid emberi jogi harcos 11 éves börtönbüntetését. Fennáll annak a veszélye, hogy bármikor elfoghatják, hogy megkezdje büntetésének letöltését. Amennyiben fogva tartják, lelkiismereti fogoly lesz.

Issa al-Hamid, a Szaúdi Civil és Politikai Jogok Társasága (ACPRA) nevű független emberi jogi szervezet egyik alapító tagja február 28-án tudta meg, hogy a rijádi Speciális Büntető Törvényszék (Specialized Criminal Court, SCC) jóváhagyta 11 éves börtönbüntetését. A határozat pontos dátuma ismeretlen, de az ügyet január 18-án a büntetés végrehajtásának céljából visszaküldték a belügyminisztériumnak. Al-Hamidot bármikor őrizetbe vehetik, hogy megkezdje büntetésének letöltését. Amennyiben így lesz őt az Amnesty International lelkiismereti fogolynak nyilvánítja.

Issa al-Hamidot az SCC először 2016. április 24-én ítélte kilenc év börtönre, majd ezt követő kilenc év utazási tilalomra. A fellebbezéskor azonban az esetet visszaküldték az SCC elsőfokú tanácsának azzal az ajánlással, hogy szigorúbb büntetést kapjon. 2016. december 1-jén az SCC két évvel meghosszabbította a börtönbüntetést, ezzel Issa al-Hamid teljes büntetése 11 évre emelkedett, amelyet 11 éves utazási tilalom követ, valamint 100000 szaúdi riál (kb. 7 912066 forint ) összegű pénzbüntetést róttak ki rá. Az ítélet jogerős.

Issa al-Hamidot 2014 júniusában a következőkkel vádolták meg: „az Idős Vallástudósok Tanácsának rágalmazása”, a „bíróság sértegetése”, „engedély nélküli szervezet megalapításában való részvétel” (amely valószínűleg az ACPRA), „hamis információ kommunikálása nemzetközi szervezeteknek az állam jó hírnevének megsértése céljából”, valamint „az internetes bűnözés elleni törvény 6. cikkének megsértése”. A vádak több, 2007 és 2011 között az ACPRA nevében, több témában, köztük a békés gyülekezés jogával és a „politikai foglyok családjának a belügyminisztérium általi elnyomásával” kapcsolatos állítás közzétételére vonatkoznak. Al-Hamidot először 2013 novemberében idézte be kihallgatásra a nyomozó- és vádhatóság, és hónapokon keresztül vallatták, mielőtt az SCC előtti tárgyalása 2014. június 12-én megkezdődött Rijádban. Megtagadták a jogi képviselethez való jogát, és állítása szerint rossz bánásmódban részesült az egész eljárás során.

Háttér

2012 óta a szaúdi hatóságok civil aktivistákat és emberi jogvédőket vesznek célba, köztük a Szaúdi Civil és Politikai Jogok Társasága (ACPRA) tagjait. A bíróságokat, illetve egyéb adminisztratív intézkedéseket felhasználva, például utazási tilalom bevezetésével zaklatják, fenyegetik őket és akadályozzák az emberi jogvédő munkájukat.

Issa al-Hamid testvérei, Dr. Abdullah al-Hamid és Dr. Abdulrahman al-Hamid, akik szintén az ACPRA alapító tagjai, jelenleg békés emberi jogi tevékenységük miatt őrizetben vannak. Dr. Abdulrahman al-Hamidot 2015. október 13-án kilenc év börtönre, valamint ezt követő kilenc év utazási tilalomra ítélték, valamint 50 000 szaúdi riál (kb. 3 897425 forint) bírságot vetettek ki rá, Dr. Abdullah al-Hamidot és Dr. Mohammad al-Qahtanit, az ACPRA társalapítóját 2013. március 9-én 10, illetve 11 év börtönbüntetésre ítélték, amelyet ugyanennyi ideig tartó utazási tilalom követ. Számos különböző bűncselekményért ítélték el őket, többek között a következőkért: „állampolgári hűség és az uralkodónak való engedelmesség megszegése”, „hivatalos személyek becsületének megkérdőjelezése”, „tüntetésekre való felhívás által a biztonság és a rend megbontására való törekvés”, „hamis információ terjesztése külföldi csoportok számára”, „a technológiai törvény 6. cikkének megsértése”, valamint „engedély nélküli szervezet alapítása” (amely az ACPRA); A bíróság ezen kívül elrendelte az ACPRA feloszlatását, tulajdonának lefoglalását és közösségi média fiókjainak bezárását.

2014 februárja óta a hatóságok az új terrorellenes törvény, a terrorista bűncselekmények és azok finanszírozására vonatkozó törvény segítségével célba veszi az emberi jogi aktivistákat és a békés disszidenseket. Az új terrorellenes törvény bevezetése óta az ACPRA tagjai közül legalább hatot idéztek az SCC elé.

Újabban másik két emberi jogi harcost, Mohammad al-Otaibit és Adbullah al-Attawit idéztek be az SCC előtti tárgyalásra Rijádban, 2016. október 30-án. Mindketten az Unió az Emberi Jogokért szaúdi emberi jogi szervezet alapítói. Mindkettejüket számos bűncselekménnyel vádolták, többek között az alábbiakkal: „szervezet megalapításában és bejelentésében való részvétel a jóváhagyás előtt”, „a nemzeti egység megbontása, káosz terjesztése és a közvélemény felbujtása a Királyság és annak igazságszolgáltatási, valamint biztonsági intézményeire káros nyilvános állítások készítése, megfogalmazása és nyilvánossá tétele által”, valamint „a vallatásukkal kapcsolatos információ nyilvánosságra hozatala annak ellenére, hogy aláírták, hogy ettől tartózkodni fognak”. Mohammad al-Otaibit emellett „a Királyságra, az arab országok uralkodójára nézve sértő Twitter üzenetek közzétételével és továbbosztásával”, „nemzetközi szervezetek a Királyság ellen való uszításával”, „az alkotmányos monarchiára irányuló projekt elfogadásával”, „két média interjúban való részvétellel”, valamint „tüntetésre való felbujtással” is vádolták. Tárgyalásuk folyamatban.

2016. január 8-án egy másik emberi jogi harcost, Essam Koshakot elfogták, miután beidézték és kihallgatták a Twitter fiókjával kapcsolatban, amelyet főként a Szaúd-Arábiában jelen lévő emberi jogi problémák, például az emberi jogvédők és aktivisták elzárásának kiemelésére használt. December 18-án a szaúdi hatóságok elfogtak egy másik emberi jogi harcost, Issa al-Nukheifit. Többször is kikérdezték az emberi jogokkal kapcsolatban végzett munkájáról, azon belül az online aktivizmusáról, amely során többek között az ACPRA tagjainak és más fogva tartottaknak küldött támogató Twitter üzeneteket, valamint a „Szaúdi Népi Parlament” létrehozásában játszott szerepéről. Utóbbi egy Twitter fiók, amelyet 2016. december 10-én hoztak létre a demokrácia előmozdítására Szaúd-Arábiában. A két férfit azóta is fogva tartják a Mekkai Általános Börtönben.

Amnesty International

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑