Cadmus fordítás Cadmus
Közel-Kelet

2021. 06. 28.

Bosszúval fenyegette meg az Egyesült Államokat az iraki síita ernyőszervezet a légicsapások miatt 

2021. 06. 28.

Bosszúval fenyegetőzött hétfőn az iráni támogatású iraki milíciák ernyőszervezete, a Népi Mozgósítási Erők (al-Hasd as-Saabi), miután Joe Biden amerikai elnök utasítására az amerikai hadsereg a hétvégén légicsapásokat hajtott végre Irak és Szíria területén a szervezet több csoportja ellen.

A szervezet egyik frakciója azt közölte, hogy az egyik légicsapást a nyugat-iraki Anbár tartomány al-Káim városában hajtották végre, hozzátéve, hogy négy harcosuk vesztette életét.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) nevű civil szervezet korábban azt jelentette, hogy a szíriai területen a művelet legalább öt fegyveressel végzett, a SANA szíriai állami hírügynökség szerint pedig a halálos áldozat egy gyerek.

Hétfőn Musztafa al-Kázimi iraki kormányfő közleményben fejezte ki felháborodását a légicsapások miatt, és országa szuverenitása “vérlázító megsértésének” minősítette a támadásokat.

A miniszterelnök kifejtette, hogy Irak továbbra is elutasítja, hogy országa területén mások – mint fogalmazott – “rendezzék a számláikat”, és ragaszkodik azon jogához, hogy “megakadályozza, hogy Irakot (más országok) agressziók és megtorlások csataterévé változtassák”.

Bírálta az amerikai csapásméréseket az iraki hadsereg szóvivője is. Jahja Raszúl a Twitteren elfogadhatatlannak nevezte a légicsapásokat, amelyek szerinte beavatkozást jelentenek Irak szuverenitásába és biztonságába.

A hadsereg közleménye egyúttal a feszültség csökkentését sürgette, és szintén kiemelte: nem fogják hagyni, hogy az egymással szembenálló felek iraki területen rendezzék a nézeteltéréseiket.

Szakértők rámutatnak, hogy Bagdad ritkán ad közre ilyen bírálatokat, egyben emlékeztetnek arra is, hogy az Egyesült Államok vezette nemzetközi katonai koalíció Irakban az iraki hadsereggel szorosan együttműködik az Iszlám Állam nevű terrorszervezet itt megbújó sejtjei elleni hadműveletekben.

A légicsapásokat elítélte az iráni külügyminisztérium is. Szaid Hatibzadeh, a tárca szóvivője újságírók előtt azzal vádolta meg Washingtont, hogy veszélyezteti a térség biztonságát, ám figyelmeztetett, hogy ennek az Egyesült Államok is áldozatául eshet.

Az Egyesült Államok vasárnap jelentette be, hogy ismét légicsapásokat hajtott végre a szerinte Irán által támogatott milíciák ellen Szíriában és Irakban, ezúttal annak megtorlásául, hogy e milíciák robbanószerrel felszerelt drónokkal és rakétákkal támadtak Irakban amerikai katonákat és létesítményeket.

A közleményben hozzátették, hogy fegyveres csoport, a Katáib Hezbollah és a Katáib Szejjid as-Suhadá ellen intéztek légicsapásokat. Mindkettő az al-Hasd as-Saabi tagja.

MTI

Megosztom:

, , , , , , , ,
Back to Top ↑