Cadmus fordítás Cadmus
Libanon

2018. 08. 11.

Bourj el-Barajneh: 70 év menekülttáborban

2018. 08. 11.

Bejrút déli részén található a Bourj el-Barajneh palesztin menekülttábor. A tábort 1948-ben hozták létre a mostani észak-izraelből elűzött palesztinok számára az ENSZ felügyelete alatt. 10 ezer főre tervezték, de jelenleg már 20 ezer palesztin menekült él ott, hiszen 70 év alatt az ott élő családok folyamatosan gyarapdnak. Arrafelé nem divatos a “karrierem fontosabb”, vagy az “egy gyerek bőven elég”-hozzáállás.

Ha menekülttábor, akkor az átlagember képzeletében valószínűleg sátorrengeteg és poros, sivatagos táj terül el. A mediterrán Bejrútban azonban nem ilyen táborok vannak, hanem betonból épült magasházak, amelyek közé újabb és újabb házak épülnek, hiszen kell a hely folyamatosan az új érkezőknek.

Mert azok mindig vannak. Libanon hivatalosan 1 millió szíriai menekültet fogadott be. Egy részük, kb. 20 ezer ember (vagyis annyi, ahány palesztin él Bourj el-Barajnehben) itt telepedett le, ezen az 1 négyzetkilométeres területen.

.

El lehet képzelni, milyen viszonyok uralkodnak 40 ezer ember számára egy ekkora területen. Az elektromos és vízvezetékek az utcák felett futnak, sok esetben egymásba gabalyodva. Havonta halnak meg az emberek áramütés és épületösszeomlások miatt. A téli esős időben a kis sikátorokban végigfolyik a víz. Nem ritka, hogy ezekbe a kis patakokba elektromos vezetékek lógnak. Belelépni néha halálos.

A csapokból sós víz folyik, ezért a tábor lakói kénytelenk majdnem minden vízhasználathoz palackos vizet vásárolni az általában nem túl jelentés fizetésükből. Így nőnek fel itt a gyerekek immár 70 éve.

A nemzetközi megállapodások értelmében a táborban a palesztinok tartják fent a rendet. A libanoni hadseregnek és rendőrségnek nincs jogosultsága belépni a táborba. Ezért a helyi miliciák ellenőrzik az utcákat, és így igen gyakori a fegyveresek feltűnése a boltok között. Sajnos időnként összetűzésekre is sor kerül, ugyanis a nagy szegénység miatt a bűnözés elég jelentős.

Egy itteni palesztin orvos nem dolgozhat Libanonban. Tiltájk a jogszabályok, ahogyan kb. 70 másik szakmát is. Ezért a táboron belül még kórház is van, ahová nem csak a tábor lakói, de sok bejrúti és környékbeli beteg is jár, hiszen praktizálni a tábor “falai” között lehet. A betegség pedig mindenhol ugyanolyan.

Az iskolások elég reménytelen helyzetből indulnak, de sokan kitörnek és szakmát tanulnak, elvégzik a középiskolát vagy akár az egyetemet is. Szerencsére vannak olyan nemzetközi civil szervezetek, akik felkarolják a tehetségeket. Mint egy tanár elmondta, elég nehéz palesztin nevelést adni azoknak a gyerekeknek, akik soha nem látták hazájukat, nem is éltek benne, és gyakorlati értelemben, nemzetközi szinten nem is létezik. A lehetetlen azonban nem akadály. Ebben a táborban biztosan nem, hiszen ezt az ott lakók gyötrelmes mindennapjai bizonyítják, hogy sokak számára valóban nincs akadály. Semmilyen.

 Orientalista.hu – STG

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑