Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2017. 02. 16.

Bővülnek a magyar cégek lehetőségei Marokkóban

2017. 02. 16.

Az argánolajtól a villamoson át a csíramentesítésig. Lendületesen fejlődnek a magyar-marokkói üzleti kapcsolatok.

Ennek jele az is, hogy Tromler Miklós nagykövet negyed éven belül már másodszor utazott tárgyalásokra Marrákesbe. A rabati nagykövetség és a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt – HTCC marokkói országigazgatója, Dr. Steier József készítette elő azt a kiemelt programot, melynek keretében 8 partnerrel, illetve régió- és városvezetőkkel 5 helyszínen folytattak rendkívül konstruktív és intenzív tárgyalásokat.

A program a Nectarom cégnél indult, amely biokozmetikumaival és argánolajával van jelen a világpiacon, de új gyára közeli átadása után szívesen használná Magyarországot elosztó pontnak. Új, 3 nagy áruházban már tesztelt értékesítési franchise- hálózatot indítanak a nemzetközi piacon, amelyben magyar partnerségre is számítanak. A Caola és más magyar kozmetikai cégekkel termékcserében is szívesen együtt dolgoznak.

A Cartier Sada Marokkó egyik, tőzsdén jegyzett konzervipari zászlóscége. Az olíva- és barackkonzervek gyártása mellett a termékfejlesztésben is jeleskedik, és az orosz piacra speciális savanyúságot is gyárt. Már folynak a tárgyalások arról, hogy egy magyar áruházellátó cégen keresztül kitűnő termékeikkel a magyar vásárlók is találkozhassanak.

Tromler Miklós nagykövet jobbra, Dr. Steier József balra.

A Városházán folytatódott a nagyköveti program, ahol az e-mobilitás (30 elektromos busz beállítása kezdődött meg) és a város egyéb igényei voltak terítéken. Amiben az MNKH-HTCC képviselet már előrehaladt, az az együttműködés a városi közműcéggel, a Radeemával a szennyvíziszap hasznosítása és az egyes kerületek áramellátásának stabilizálása terén. A magyar nagykövet a sportegyüttműködést és az ösztöndíjprogram sikerét is kiemelte.

A Walinál, azaz a Marrakech-SAFI régió kormányzójánál tett látogatáson a magyar delegáció meglepetésére felvetődött a villamosközlekedés beindításának vizsgálata – Marrákes a harmadik marokkói város, ahol gondolkodnak ezen. Szó volt a turizmus fejlesztéséről is, amiben a Budapest és Marrákes között várhatóan hamarosan induló közvetlen légi járat nagy előrelépést hozhat.

Az ebéden, amelyet marokkói üzletemberek szerveztek a magyar küldöttségnek, a Nakhla Plastique vezetőivel a korszerű műanyag csomagolóeszközöktől a gyógyszerkiszerelésig széles spektrumot beszéltek át, amely a Marokkóba irányuló magyar exportot több területen is bővítheti. A megbeszéléseken ott volt a HTCC-partner Cluster MENARA vezérigazgatója, aki már a közelgő 6. budapesti Afrika Expóra szervezi a tagvállalataik bemutatkozását.

marokko3

A nap fénypontja az Impérium Holding vállalatcsoport tulajdonosainál tett látogatás volt – ennek tagvállalata, a SITI teacsomagoló cég érdeklődik a magyar izotóp csíramentesítő technológia iránt. A vállalat vezérigazgatója egyben – mint a Marrákesi Gyáriparosok Szövetségének (CGEM) alelnöke  – tájékoztatást adott tagvállalataikról és kiemelte, hogy rendkívül innovatív vállalkozásaik számtalan világújdonságot vezettek be. Japán után például innen szállítják a legtöbb különleges teás zacskót a világ minden részébe. Ugyanakkor egyedi, kis szériás nyomdájuk és fém csomagolódobozokat gyártó részlegük rugalmassága elképesztő, hiszen napokon belül képesek egyedi, kis és nagy szériás igényekre is reagálni. Nem mellesleg exkluzív teás dobozaikkal beszállítói például a Fehér Háznak.

Orientalista.hu – Globoport

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑