Cadmus fordítás Cadmus
Gazdaság

2015. 10. 31.

Brazília és Irán közös mélyvízi olajtermelést tervez

2015. 10. 31.

Brazília a technológiával, Irán a Kaszpi tengeri olajtartalékával szálnak be a közös projeckbe.

„Brazília jó tapasztalatokkal rendelkezik a mélyvízi olajtermelés terén, és Iránnak szüksége van e tapasztalatokra. „- mondta Bijan Namdar Zanganeh Irán Olajügyi Minisztere az újságíróknak pénteken.

Zanganeh megjegyzései a brazil Ipari és Fejlesztési és Külföldi Kereskedelemért felelős Miniszterrel Armando Monteiroval való találkozása után jöttek.

Az iráni miniszter szerint Brazília tapasztalatai hasznosak Irán számára és jól tudnának együtt működni a Kaszpi-tengeren tervezett nyersolaj kitermelésben.

„Brazíliának szándékában áll Folyékony Természetes Gázt (LNG) vásárolni Irántól, és megállapodtunk abban, hogy folytatjuk a tárgyalásokat ebben a témában és felállítunk egy közös csoportot a tárgyalásokoz.”- mondta Zanganeh.

Zanganeh nem adott meg konkrét dátumot az Irán és Brazília közötti együttműködés kezdetére.

Monteiro aki egy kereskedelmi delegációt vezetett iráni látogatásakor, üdvözölte az iráni hivatalnokokkal való találkozót és így nyilatkozott: „Reméljük ez egy mérföldkő lesz az együttműködéseinkben és más területeken is dolgozhatunk közösen a jövőben.”

Irán elnöke Hasszán Rouhani szeptemberben találkozott Brazília Külügyminiszterével, Mauro Vieirával ahol a két ország közötti kapcsolatok bővítéséről beszéltek.

„Nincsenek akadályok a kapcsolatok kiterjesztésére a két ország között, és a brazil befektetők egy erősebb jelenlétre számíthatnak, Iránban emellett pedig partnerek lehetnek a legnagyobb projektekben is.”- mondta Rouhani egy Szeptember 13.-i teheráni találkozón.

Orientalista.hu  – L. Gyula

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑