Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2017. 07. 07.

Brit dzsihadisták pénzelésével vádolják Rijádot

2017. 07. 07.

A szaúdiakra nézve kínod információt tarthat vissza Theresa May kormányfő.

Vizsgálatot szorgalmaz egy jobboldali brit kutatóintézet, miután saját maga arra a következtetésre jutott, hogy Szaúd-Arábia és a Perzsa-öböl menti országok az Egyesült Királyságban bujkáló szélsőségesek legfőbb külföldi támogatói.

A Henry Jackson Society nevű külpolitikai agytröszt szerint „világos és egyre erősebb” bizonyíték van arra, hogy a külföldi pénzek iszlamista szervezetek, gyűlöletbeszédet terjesztő hitszónokok és dzsihadista csoportok zsebeiben landolnak.

A brit fekete­lista élén Szaúd-Arábia szerepel. A kutatók állítják: Rijád – annak ellenére, hogy a szigetország szoros szövetségese – több olyan alapítványt is működtet, amely érdekelt a vahabita ideológia exportjában. Szaúd-­Arábiában a szunnita iszlám vahabita irányzata az uralkodó, amelynek tanai a konzervatív, idegen elemektől megtisztított iszlámot hirdetik. A Henry Jackson Society nem csak a ­szaúdiakra mutogat: szerintük Irán és a többi Öböl-állam is felelős a brit szélsőségesek pénzeléséért.

Rijád londoni nagykövetsége szerdán közleményben reagált a vádakra. Mint írják, semmilyen hiteles bizonyíték nem támasztja alá az elemzőközpont állításait, az Öböl menti királyság pedig már többször áldozatul esett terrorszervezetek támadásainak.

„Nem tűrjük el, és nem fogjuk eltűrni erőszakos szélsőségesek tetteit és ideológiáját, és nem nyugszunk, míg ezeket a deviánsokat és szervezeteiket meg nem semmisítjük” – idézi a távirati iroda a diplomáciai képviseletet.

Az Egyesült Királyságban tevékenykedő, gyűlöletbeszédet terjesztő hitszónokok zsebében landol a közel-keleti országok „támogatása”

Az Egyesült Királyságban működő dzsihadista csoportok alapos átvilágítását még David Cameron előző miniszterelnök kezdeményezte 2015-ben. A BBC biztonságpolitikai szakértőkre hivatkozva arról számolt be, hogy a kormányzati jelentés nagyjából elkészült, és jelenleg is Theresa May miniszterelnök asztalán hever, ugyanakkor nagy a valószínűsége, hogy sosem hozzák nyilvánosságra.

A csatorna szerint a dokumentum tartalma ugyanis kínos lehet a szaúdiakkal meglehetősen jó kapcsolatot ápoló May-kormányra nézve. A The ­Guardian ezzel párhuzamosan arról ír, hogy egyedül a miniszterelnök asszonynak áll jogában nyilvánosságra hozni a jelentést. A brit ellenzék máris nyomás alá helyezte Mayt, akinek a hallgatása a közelmúlt iszlamista merényleteinek fényé­ben meglehetősen kínos. „A londoni és manchesteri támadások után jogunkban áll kérdezni az iszlamista radikalizációról, amelyhez nyilvánvalóan pénz is kell” – idézi a brit Zöldek egy politikusát a The Guardian.

Theresa Maynek a brexit elindítása utáni első útja épp Rijádba vezetett. A konzervatív kormányfő már akkor rengeteg kritikát kapott, hiszen London meglehetősen aktív hadi kereskedelmet folytat az Öböl-állammal. A bírálók szerint a brit fegyverek java a jemeni polgárháborúban, ártatlanokkal szemben kerül bevetésre.

A londoni kormány ezzel szemben azzal védekezik, hogy a szigetország a háborús Jemen egyik legfontosabb humanitárius donora.

Népszerű a csonkítás

Az utóbbi egy évben közel hatezer újabb, nők körében elkövetett körülmetéléses eset vált ismertté, derült ki a brit állami egészségügyi szolgálat adataiból. A nemi csonkítást több mint száz alkalommal 16 év alatti lányokon hajtották végre, míg a beavatkozáson átesett hölgyek közel fele a fővárosban Londonban él. Az illegális gyakorlat ugyanakkor kevés britet érint: a megcsonkítottak harmada Szomáliából származik, és az 5391 körülmetélt nőből mindössze 112-en születtek a szigetországban. A női nemi szervek rituális eltávolítása elsősorban az afrikai országokban jellemző, ahol az erkölcsösség és tisztaság elnyerését tulajdonítják a beavatkozásnak.

Orientalista.hu – Magyar Idők

 

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑