Cadmus fordítás Cadmus
Szaúd-Arábia

2017. 07. 05.

Brit jelentés szerint Szaúd-Arábia a szélsőséges iszlamisták legnagyobb támogatója

2017. 07. 05.

Az Egyesült Királyságban tevékenykedő iszlamista szélsőségeseknek Szaúd-Arábia a legjelentősebb támogatója – állapítja meg a Henry Jackson Society nevű külpolitikai elemző központ szerdán közzétett jelentésében.

A dokumentum szerint az Egyesült Királyságban tevékenykedő szélsőséges iszlamisták legjelentősebb külföldi támogatói a Perzsa-öböl menti országok kormányai, beleértve Iránt is, és hozzájuk kötődő alapítványok. A dokumentum kiemeli, hogy Rijád a múlt század hatvanas évei óta több millió dollárt fordított arra, hogy a királyságban meghatározó, keményvonalas, vahhábita iszlámot terjessze a térség országaiban, és a nyugati muszlim közösségek körében is.

A Henry Jackson Society szerint “világos és egyre erősebb” bizonyíték van arra, hogy összefüggés van a külföldről támogatott iszlamista szervezetek, a gyűlöletet prédikáló hitszónokok és az erőszakot hirdető dzsihadista csoportok között – írja a jelentésről honlapján a BBC.

A brit közmédia által “a középtől jobbra állóként” azonosított külpolitikai elemző műhely szerint az öböl menti országok olyan mecseteket és muszlim oktatási intézményeket támogatnak, melyek szélsőséges hitszónokokat láttak vendégül, és szélsőséges tartalmakat terjesztettek. A jelentés azt állítja, hogy Szaúd-Arábiában több ember és alapítvány közvetlenül érintett “az illiberális és bigott vahhábita ideológia” exportjában. Egyes intézményeket egyenesen Szaúd-Arábiából irányítanak, de legtöbbször arról van szó, hogy a szaúdi forrásokból befolyást vásárolnak a támogatott intézményekben.

Szaúd-Arábia londoni nagykövetsége közleményben utasította vissza a jelentés megállapításait. Rijád szerint “teljesen alaptalan az az állítás, és semmilyen hiteles bizonyíték nem támasztja alá”, hogy a királyság “egyének kis csoportját radikalizálta”. A külképviselet kiemelte, hogy Szaúd-Arábia maga is többször volt célpontja az al-Kaida és az Iszlám Állam nevű terrorszervezet támadásainak.

“Nem tűrjük el és nem fogjuk eltűrni erőszakos szélsőségesek tetteit és ideológiáját, és nem nyugszunk, míg ezeket a deviánsokat és szervezeteiket meg nem semmisítjük” – szögezte le közleményében a londoni szaúdi nagykövetség.

A dzsihadista szervezetek tevékenységéről szóló belügyminisztériumi jelentés, melynek elkészítését még David Cameron rendelte el 2015-ben, még nem készült el, és nem is biztos, hogy a kormány nyilvánosságra fogja hozni. A Henry Jackson Society nyilvános vizsgálatot szorgalmaz az öböl környéki országokba vezető szálak feltárására.

A BBC úgy tudja, hogy a belügyminisztériumi jelentés “nagyjából kész van, és Theresa May asztalán pihen”, de a tartalma kellemetlen lehet a Rijáddal hagyományosan szoros szövetséget ápoló kormány számára. Cameron kormányának belügyminisztere egyébként éppen Theresa May volt.

A BBC biztonságpolitikai szakértője, Frank Gardner arra mutat rá, hogy a jelentés érzékeny időpontban került nyilvánosságra, amikor Szaúd-Arábia és szövetségesei maguk vádolják Katart azzal, hogy szélsőségeseket támogat. A jelentés szerint ez a vád képmutató.

Orientalista.hu – Hirado.hu, MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑