Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 01. 25.

Brit orvosok: Izraelnek nincs helye a Nemzetközi Orvosi Kamarában

2016. 01. 25.

Brit orvosok szólaltak fel annak érdekében, hogy Izraelt zárják ki a Nemzetközi Orvosi Kamara (World Medical Association – WMA) tagjai közül azért, mert „orvosi kínzásokat” hajtanak végre a palesztin nemzetiségű pácienseken – adja hírül a PressTV.

A kezdeményezéshez eddig 71 orvos csatlakozott, akik igyekeznek nyomást gyakorolni a WMA-ra, hogy az visszavonja a tagságot az Izraeli Orvosi Kamarától azután, hogy Ze’ev Feldman, az izraeli kamara képviselője a következőket mondta szerdán a Kneszetben egy találkozó során, amelynek tárgya az izraeli tudományos társaságok különböző szervezetek, országok részéről való bojkottálása volt: „Orvosaink orvostudományi [célokból] kínzásokat hajtanak végre palesztin nemzetiségű pácienseiken.”

Amennyiben a britek sikerrel járnak, úgy a tel-avivi rezsim irányítása alatt álló Izraeli Orvosi Kamara tagjai ki lesznek tiltva minden nemzetközi konferenciáról, valamint publikációkat sem tehetnek majd közzé semmilyen nemzetközi fórumon, pár hónapon belül pedig ugyanez történne minden más tudományág izraeli képviselőjével is.

Még decemberben 200 dél-afrikai tudós jelentette be, hogy támogatják Izrael tudományos téren való teljes bojkottálását. Az Amerikai Antropológiai Szövetség, a legnagyobb antropológusokat tömörítő szervezet a világon, novemberben fogadott el egy határozatot, mely szerint minden izraeli tudományos intézetet bojkottálnak.

Mindehhez még hozzájön, hogy a Bojkott, Kivonulás és Szankciók (Boycott, Divestments and Sanctions – BDS) egyre nagyobb teret nyer mind az amerikai egyetemeken és egyházakban, mind Európában. A BDS egy palesztin jogi szervezet, mely nagy erőket mozgat meg azért, hogy véget vessenek az izraeli megszállásnak és az erőszakos betelepítéseknek a palesztin területeken.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑