Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 08. 17.

Britek követelik Netanyahu letartóztatását

2015. 08. 17.

Több mint harmincezren írták alá azt a petíciót amiben követelik a brit kormánytól, hogy tartóztassák le az izraeli miniszterelnököt.

Háborús bűncselekmények elkövetésével vádolják Benjamin Netanyahu-t a britek. Az izraeli miniszterelnök szeptemberben látogat el az Egyesült Királyságba, ezért kampány és aláírás gyűjtés kezdődött el, hogy elfogató parancsot adjanak ki Netanyahu ellen, és azonnal tartóztassák le amint leszáll a repülőgépéről.

Idáig több mint harmincezren írták alá a petíciót, ha ez a szám eléri a százezret a brit parlament köteles lesz az ügyet megvitatni.

A brit törvények széleskörű jogkört és független működést  biztosít az igazságügyi rendszernek. A Rusia Today szerint az elmúlt években számos izraeli vezető főként biztonsági tiszt volt kitéve annak a veszélynek, hogy Brit területeken bármikor letartóztathatják. Legutóbb a volt  izraeli honvédelmi miniszter Shaul Mofazt akarta letartóztatni a brit ügyészség miután tavaly Londonba látogatott, mivel a gyanúk szerint háborús bűncselekményeket követett el. A háttérben zajló izraeli-brit tárgyalások eredményeként Mofaz ellen megszüntették az elfogatóparancsot, és visszautazhatott Izraelbe.

Tel-Aviv gyakran kifogásolja a brit igazságügyi rendszert, ami saját jogkörén belül is kiadhat elfogatóparancsot azok ellen akik háborús bűncselekménnyel vádolható. Izrael többször is követelte az Egyesült Királyságtól, hogy változtasson a törvényein.

Orientalista.hu – Sinoda

Megosztom:

, , ,




Back to Top ↑