Cadmus fordítás Cadmus
  • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

  • Szíriai konfliktus

  • Palesztin – izraeli konfliktus

  • Legolvasottabb híreink

  • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

  • Afganisztáni háború

  • Tajvani konfliktus

  • Örmény-azeri konfliktus

  • Időjárás

Diplomácia

2016. 12. 06.

Brüsszel hatalmon tartaná Assadot

2016. 12. 06.

Az Európai Unió pénzügyi támogatást ajánlott fel Bashar Al-Assad szíriai elnöknek, cserébe annyit kérnek, hogy átmenetileg hagyja hatalmon, majd idővel integrálja a lázadó csoportokat az ország különböző régióiban – derült ki a The Times írásából.

Brüsszel már nem ragaszkodik mindenáron Assad szíriai elnök leváltásához – derült ki egy két hete tartott ellenzéki tanácskozásból, melyet a szíriai hadsereg elsöprő, aleppói győzelmei után tartottak.

A jelentés szerint az új irányvonal ötletgazdája Federica Mogherini, az Európa Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője.

Mogherini szerint az átmeneti állapot kulcsfontosságú lehet a konfliktus lezárásában – közölte a nyugati támogatású szíriai ellenzék névtelenségbe burkolózó forrása a lappal.

“Az átmeneti terv már biztos, de a részletek egyelőre ködösek. Viszont ha a kormány teljesíti a feltételeket, óriási pénzösszeghez juthatnak” – emelte ki.

B-terv a szíriai háború megszüntetésére

A tervezett átmeneti “béke” a megszokott politikai átmenetek kategóriájába tartozna, melynek végső célja az ellenséges magatartás megszüntetése és egy új kormány létrehozása lenne. Bár az átmenetet már tervbe vették, az érintett külpolitikai feleknek különböző elképzeléseik vannak az időszak különbözőstratégiai lépéseiről.

Az iszlamisták már évek óta azt követelik, hogy a politikai átmenet legfontosabb feltételeként el kell űzni Assad elnököt az országból. A nyugati nagyhatalmak is előszeretettel ismételgették idáig, hogy “Assadnak mennie kell”.

A legújabb brüsszeli elképzelésben viszont Assad irányításával kezdődne az  átmeneti időszak, de ezzel egy időben decentralizációs elvárásaik is vannak a vezető irányába, melyek meggyengítenék Assad hatalmát és arra kényszerítenék a szíriai biztonsági erőket, hogy kezdjenek hozzá a mérsékelt lázadó csoportok integrálásához.

Orientalista.hu – (Hirado.hu – The Times)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑