Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2016. 04. 10.

Brüsszel helyett Párizsban akartak lecsapni a belgiumi terroristák

2016. 04. 10.

A brüsszeli robbantásokat elkövető dzsihadista csoport Párizsban akart újabb merényleteket elkövetni, de mivel egyre közelebb kerültek hozzájuk a nyomozók, úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, hanem a belga fővárosban követnek el öngyilkos merényleteket – közölte a belga főügyészség vasárnap.

A nyomozás számos eleme azt mutatja, hogy a brüsszeli terrorista sejt azt tervezte, Párizsban követ el merényleteket. Több társuk letartóztatása ugyanakkor arra késztette őket, hogy ne várjanak tovább és Brüsszelben kövessenek el öngyilkos robbantást.

A novemberben Párizsban, illetve a márciusban Brüsszelben elkövetett terrortámadások egyik fő gyanúsítottját, Mohamed Abrinit pénteken fogták el Brüsszelben.

Abrini elismerte: ő a “kalapos férfi” a brüsszeli reptérről

Mohamed Abrini azonos a sötét kalapos férfival – a pénteken elfogott, azóta terrorizmussal megvádolt férfi elismerte, hogy két öngyilkos merénylő társaságában ő látható a biztonsági kamera felvételén, amely a brüsszeli Zaventem reptéren készült március 22-én, nem sokkal a robbantások előtt.

Abrini ellen “egy terrorcsoport tevékenységében és terrorista gyilkosságokban való részvétel” a vád. A gyanú szerint nemcsak a brüsszeli reptéri merényletben volt szerepe – bűntársa volt Salah Abdeslamnak, a tavaly novemberi párizsi merényletek egyik kitervelőjének.

A belga szövetségi ügyészség a pénteken elfogott hat emberből négyet vádolt meg, köztük a svéd állampolgárságú Osama Krayemet, akit a Maelbeek metróállomáson önmagát felrobbantó férfi társaságában láttak a merénylet előtt.

Rajta kívül még két férfit tartanak őrizetben: Herve BN-ként és Bilal EM-ként nevezték meg őket a hatóságok. A gyanú szerint Abrinit és Krayemet segítették.

A brüsszeli reptéren, illetve a metróban elkövetett robbantásokban 32-en, a tavaly novemberi párizsi merényletekben 130-an haltak meg. Salah Abdeslamot mindössze néhány nappal a brüsszeli támadások előtt sikerült elfogni a belga fővárosban, több hónapos hajsza után.

Brüsszel Etterbeek nevű külkerületében szombat délután is razziáztak a kommandósok, úgy tudni, átkutattak egy lakást, de sem robbanószert, sem lőfegyvereket nem találtak. Az akció idejére a városrészt kiürítették és lezárták.

Orientalista.hu – ( Euronews, MTI)

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑