Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Európa

2016. 03. 30.

Brüsszeli támadások: A NATO Gladio stratégiájának egy fejezete?l

2016. 03. 30.

Európa egy újabb terrortámadást kapott a Daesh takfiri terroristáktól. Ezúttal a terroristák a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren robbantottak, egy kőhajításnyira a NATO központjától, valamint a Maelbeek metróállomáson, az Európai Unió brüsszeli irodaház-komplexumának szívében.

A brüsszeli támadás a 2015. november 13-ai párizsi terrortámadásokhoz kapcsolódik, amelyek a Bataclan koncerttermet, valamint éttermeket és kávézókat céloztak a város szívében, és a Stade de France futballstadiont.

Szinte a párizsi támadások újrajátszása történt, amikor a médiák elkezdtek beszámolni, hogy a brüsszeli támadást két testvér – Ibrahim és Khalid el-Bakraoui – hajtotta végre, akiket kapcsoltba hoztak a november 13-i párizsi támadásokkal. A november 13-ai támadások viszont a 2015. január 7-ei Daesh támadásokhoz kapcsolódnak, melyeket a szatirikus «Charlie Hebdo» magazin párizsi irodája, és egy Párizs külvárosában levő kóser szupermarket ellen hajtottak végre.

A január 7-ei támadásokban két testvér – Cherif és Said Kouachi – működött közre. Mivel a támadók közül minden testvér meghalt az öngyilkos merényletek során, a média kénytelen elhinni azt, amiről a bűnüldöző szervek jelentései tájékoztatják őket a Párizs I, Párizs II, és a brüsszeli merényletek kapcsán. Az egyik öngyilkos merénylő, aki a brüsszeli repülőtéren robbantott és állítólag a Daesh legfőbb bombagyárosa volt Nyugat-Európában, Najim Laachraoui. A hírek szerint ő gyártotta az öngyilkos merénylethez a bombákkal felszerelt mellényeket, melyeket a Párizs II támadások során használtak.

Közvetlenül a brüsszeli bombázások előtt a belga rendőrség lecsapott Salah Abdeslam-ra, akiről azt mondták, hogy a Párizs II merényletek irányítója volt. Abdeslam-ot a nagyrészt muzulmán lakta Molenbeek szomszédságában fogták el Brüsszelben, egy olyan területen, amiről úgy tartják, hogy számos Daesh terroristát és gerillát szült, akik Szíriában és Irakban harcoltak.

Néhány médiaspekuláció szerint Abdeslam kezdett a rendőrség látószögébe kerülni a Daesh jövőbeli terroristatámadásokra vonatkozó tervei kapcsán. Mindazonáltal Recep Tayyip Erdogan török ​​elnök, aki maga is gyanús kapcsolatokat tart fenn a Daesh terroristákkal Szíriában, azt állította, hogy a brüsszeli terrorista testvérek közül az egyiket, Ibrahim el-Bakraoui-t, Törökország 2015 júliusában Hollandiába deportálta, négy hónappal azt megelőzően, hogy Abdeslam sejtje végrehajtotta a párizsi merényleteket. Erdogan azt mondta, hogy a török hatóságok tavaly júniusban őrizetbe vették Ibrahim el-Bakraoui-t Gaziantepben, a szíriai határhoz közel, azután deportálták Hollandiába, mert külföldi militánsként tevékenykedett Szíriában. Törökország külföldi harcosokat, köztük terroristákat segített és biztatott, hogy utazzanak Szíriából vagy Szíriába, ezért rejtély, miért szemelte ki Erdogan Ibrahim el-Bakraoui-t egyedüliként (a számos átutazó nyugat-európai állampolgárságú militáns terrorista közül) a deportálásra. És fel kell tenni a kérdés, ha Törökország a NATO ilyen értékes tagja, mi indokolja, hogy biztonsági fenyegetést deportáljon Hollandiába, ami szintén egy NATO tag?

Ahogyan a korábbi terrortámadásoknál, a brüsszeli támadók esetében is beszámolt a média arról, hogy a végrehajtók már előzőleg ismertek voltak az európai bűnüldöző és hírszerző szolgálatok előtt. Mégis, akkor hogy voltak képesek véghezvinni három sikeres és súlyos terrortámadás-sorozatot másfél év alatt?

Egy korábbi, a 2012. márciusi Merah ügyben a hatóságok szintén jól ismerték az állítólagos terrorista elkövetőt. Mohammed Merah francia állampolgárt lelőtte a francia rendőrség, miután azzal vádolták, hogy megölt három francia ejtőernyőst Montauban és három diákot, valamint egy tanárt egy zsidó iskolában, Toulouse-ban. Később felfedezték, hogy nem csak dossziéja van a Francia Központi Igazgatóság Belső Hírszerzésének (DCRI) Merah-ról hanem megpróbálták őt ügynökként is beszervezni. Merah könnyedén utazott Afganisztánba és Pakisztánba, úgy hogy erről előzetesen tudott a francia hírszerzés. Az akkori kormányzó konzervatívok Nicolas Sarkozy elnök vezetésével és az ellenzék, azaz a most kormányzó Szocialista Párt összeesküdtek, hogy leplezzék Merah kapcsolatait a francia hírszerzéssel.

Olaszországban 1980-ban a bolognai vasútállomáson végrehajtott halálos támadással kezdődött a modern kori hamis zászló alatt végrehajtott műveletek aszimmetrikus hadviselésének virágkora. Bár az olasz kormány és a média eredetileg a robbantásos merényletekkel a baloldali radikális olasz gerillákat hibáztatta, valójában a támadást egy földalatti fasiszta sejt hajtotta végre, ami a NATO, általánosan Gladio néven ismert félkatonai hálózatának titkos raktáraiból szerezte be a bomba készítéséhez szükséges alapanyagokat.

A baloldali gerillákat okolva az Európában elkövetett különböző terrortámadásokért, a NATO képes volt meggyőzni a tagjait, hogy telepítsenek magukhoz amerikai támadó rakétarendszereket, és szoros kapcsolatot tartsanak fent a NATO-val, mint az amerikai külpolitikai –elsősorban a Szovjetunió ellen irányuló – célok ügynökével.

Ma úgynevezett iszlamista terroristákra cserélik a baloldali gerillákat. Annak érdekében, hogy a NATO vezető szerepét és létjogosultságát megerősítsék az Atlanti-óceán két oldalának politikusai, a Brüsszelben és Párizsban végrehajtott terrortámadások segítségével hívják fel a kétállamú, Flandriából és Vallóniából álló Belgium figyelmét egy erős központi kormányzat, erős központosított hírszerzés és védelmi rendszer szükségességére. A NATO nem csupán Flandriát és Vallóniát figyelmeztette üzenetével, hanem a szeparatistákat Katalóniában, Skóciában, Korzikán, Walesben, Venetoban, valamint más, a NATO határain belül lévő függetlenségükön gondolkodó régiókat.

 A NATO a személyes adatokra éhes Egyesült Államok helyett és mellett az európai és amerikai hírszerzés és biztonsági szolgálatok által akar korlátlan hozzáféréshez jutni a légi utasok adatbázisai tekintetében Európában. Az európai adatvédelmi tisztviselők tartózkodnak az ilyen személyes adatok megosztásától az Egyesült Államokkal, különösen miután Edward Snowden felfedte az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség visszaéléseit az ilyen jellegű adatoknál.

Fel kell tenni a kérdés: ha a nyugat-európai hírszerzésnek magas szintű ismerete volt a Párizs I, Párizs II, és a brüsszeli merényletekről, miért nem tett megelőző intézkedéseket? Ha a kormányok lehetővé teszik a tervezett terrorista események előfordulását megszakítás nélkül, akkor ezek a kormányok meg tudják valósítani a terrorizmus ellenes kívánságlistájukat, mint a tömeges megfigyelés, a biztonság és a védelmi költségvetés növelése gyorsan elfogadtatott jogszabályokkal a félelem légkörérében, hiszen egyetlen politikus sem akarja, hogy gyengének lássák az ország biztonságát, különösen miután súlyos terrortámadások történtek.

Az egyik árulkodó jele a hamis zászló alatt végrehajtott műveleteknek a rendőrség jól időzített felismerése a támadások és elkövetők közti kapcsolat bizonyítékai tekintetében, legyenek azok gyanútlan kettős ügynökök vagy balekok, akiket valamivel megetettek.

A hamis zászló alatt elkövetett művelet egyik jele az, hogy a bizonyítékokra, ami összekapcsolja a szándékolt elkövetőket a bűnügyi színhellyel, mindig az eseményt követően kényelmesen derül fény.

A francia rendőrség azt állítja, azért voltak képesek a Párizs I támadás francia-algériai testvérpárosát, Cherif és Said Kouachi-t elfogni, mert Said a legidősebb testvér egy fekete Citroenben, melyet a meneküléshez használt, hagyta a francia személyigazolványát. Médiahírek is arról tudósítottak, hogy az algériai származású, Párizsban született testvérpárt a menekülés közben hátrahagyott autójukban felejtett személyi igazolvány buktatta le. A rendőrség nem mondaná, milyen azonosító kártyát találtak. Egyes francia biztonsági szakértők arra figyelmeztettek, hogy a személyi igazolványt esetleg szándékosan hagyták az autóban, hogy megzavarják a rendőrséget. A rendőrség hasonló módon kényelmesen megtalálta a Molotov-koktélokat és az iszlamista dzsihádista zászlókat is a hátrahagyott autóban.

A brüsszeli merényletnél a robbanások után egy taxisofőr kapcsolatba lépett a rendőrséggel, mivel szerinte ő vette fel Bakraoui testvéreket és Laachraouit Brüsszel Schaerbeek környékén, hogy kivigye őket a zaventemi repülőtérre. A taxisofőr emlékeztetett arra, hogy gyanús volt, hogy a három utas nem akarja, hogy segítsen nekik a rendkívül nehéz csomagokkal. Amikor a rendőrség rajtaütött azon a címen, ahol a taxisofőr felvette az utasait, bomba előállítására alkalmas vegyszereket, detonátorokat és egy bőröndöt találtak tele szögekkel és csavarokkal. Szintén találtak egy fekete-fehér Daesh zászlót is, valamint a terroristalakás közelében egy másik kényelmes nyomot, egy számítógépet Ibrahim el Bakraoui végrendeletével. A terrorista, aki esetében Erdogan ragaszkodott, hogy kizárják Törökországból a radikális nézetei miatt, azt írta, hogy “rohanásban (van), nem tudta, mit tegyen, mindenhol keresik, nem érzi magát biztonságban, és ha ez így megy tovább, azt kockáztatja, hogy egy cellában végzi be”.

Ha brüsszeli forgatókönyv szerint haladnak az események, az Európai Unió hamarosan bevezet egy drákói megfigyelési rendszer egész Európában. Az európaiak azzal fognak szembesülni, hogy egész Európában korlátozzák a szabadságukat és mozgásukat, miközben Európa további bevándorlókat fogad be a Közel-Keletről és Észak-Afrikából. Ezen bevándorlók között pedig lesznek dzsihádisták, akik véghezvisznek több Párizshoz és Brüsszelhez kapcsolódó támadást, és az európai népesség egy idő után erőtlennek fogja találni magát az ilyen terrorcselekmények, és a még több bevándorló ördögi körével szemben.

Orientalista.hu – (Persianews – strategic-culture.org)

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑