Cadmus fordítás Cadmus
Iszlám világ

2016. 08. 19.

Burkini: Ártalmatlan ruhadarab vagy iszlamista provokáció?

2016. 08. 19.

Az Európában a legnagyobb muzulmán kisebbséggel rendelkező, ugyanakkor mélyen gyökerező szekuláris hagyományokkal bíró Franciaországban, amelyet több terrortámadás rázott meg az utóbbi hónapokban, felkorbácsolta az indulatokat a burka és a bikini összeboronálásából született burkini. Az egész testet elfedő strandviselet egyesek szerint önmagában iszlám fundamentalista provokáció, mások szerint viszont csupán átpolitizált és felnagyított félelmekkel nyakon öntött, ártalmatlan ruhadarab.

A burkini körüli vita tágabb értelemben arra mutat rá, hogy az utóbbi időben történt merényletek által sokkolt és traumatizált francia társadalom mélységesen megosztott abban a kérdésben, hogyan álljon hozzá a mintegy ötmilliós muzulmán közösségéhez.

Franciaországban a 130 halálos áldozatot követelő, iszlamista terroristák számlájára írható tavalyi párizsi merényletek óta rendkívüli állapot van érvényben. Ennek ellenére egy tunéziai férfinak július 14-én, a francia nemzeti ünnepen sikerült a nizzai ünneplő tömegbe hajtania egy hűtőkamionnal. A merénylet 85 ember halálát okozta. Július végén két francia muzulmán férfi az észak-franciaországi Rouen közelében elvágta egy francia pap torkát.

A sorozatos támadások fényében nem csoda, hogy múlt vasárnap a francia Riviéra egyik kisvárosában, Juan-les-Pins területén petárdarobbanások miatt kitört a pánik, és 41-en könnyebben megsérültek.

Ugyancsak a hét végén a korzikai Sisco falu közelében komoly felfordulást okozott, hogy három észak-afrikai muszlim család burkinibe öltözött nőtagjait fényképezni kezdték a turisták.

Az eset a partra vonuló helyiek és a muzulmánok közötti dulakodássá, majd tömegverekedéssé fajult.

Öten megsebesültek, három autót felgyújtottak és a rendőrségnek nagy erőkkel kellett a helyszínre vonulnia az indulatok lecsillapításához.

Egy nappal az incidenst követően Ange-Pierre Vivoni, Sisco polgármestere betiltotta az egész testet elfedő fürdőruha viselését. Döntését azzal indokolta, hogy az „ilyen dolgok miatt” miatt az emberek úgy érzik, provokálják őket, és a tilalom nem a muszlimok, hanem a fundamentalizmus ellen irányul, amelynek „semmi keresnivalója itt”. Vivoni hozzátette: „egyáltalán nem vagyok rasszista, védeni akarom a lakosságot, méghozzá a muzulmánokat is, akik a szélsőséges provokációk első számú célpontjai”.

burkini-1

A polgármestert megelőzően a francia Riviéra két másik településén a városvezetők már folyamodtak hasonló lépéshez: Cannes-ban július végén, Villeneuve-Loubet területén pedig röviddel azt követően tiltották be a burkinit.

A cannes-i illetékesek úgy érveltek az intézkedés mellett, hogy terrorfenyegetettség idején veszélyezteti a közrendet a vallási hovatartozást nyíltan felfedő strandviselet. David Lisnard, a város konzervatív polgármestere szerint a burkini „az iszlám szélsőségességet szimbolizáló egyenruha”. A rendelet értelmében azokat a nőket, akik az egész testet elfedő viseletben mennek a strandra, 38 eurós (csaknem 12 ezer forintos) pénzbírságra büntethetik.

Lionnel Luca, Villeneuve-Loubet vezetője ideológiai provokációként jellemezte a burkinit, és hozzátette, hogy higiéniai problémákat is felvet a viselet, valamint megnehezítheti a vízben bajba került nő kimentését.

A francia miniszterelnök támogatja a burkini tiltását

Manuel Valls francia miniszterelnök egyetért az egész testet elfedő fürdőruha,a burkini fürdőhelyi viselésének tiltásával, támogatva azokat a hazai polgármestereket, akik bevezettek ilyen tiltást.

Kedden egy újabb település, az észak-franciaországi Touquet üdülőhely polgármestere jelentette ki, hogy ők is ki akarják tiltani a burkini a fürdőhelyekről.

Néhány újság, például a Le Journal de la Haute-Marne és a Dernieres Nouvelles d’Alsace című helyi lapok szerint a burkini viselésének semmi köze a vallásszabadsághoz.

Úgy vélik, hogy

az egész testet elfedő női viselet strandverziója színtiszta „provokáció”, az „iszlamista fundamentalizmus szimbóluma”.

Jogvédő csoportok és muzulmán szervezetek tiltakoztak a burkini betiltása ellen, például a franciaországi iszlamofóbia-ellenes kollektíva (CCIF) kedden panaszt emelt a francia államtanácsnál, vagyis a legfőbb közigazgatási bíróságon, amely a napokban nyilvánít véleményt a kérdésben. Korábban egy önkormányzati bíróság jogosnak mondta ki az intézkedést. Még az is előfordulhat, hogy az ügyben nemsokára Franciaország legfelsőbb vezetői szintjeinek kell véleményt megfogalmaznia.

Németországban sem szabad burkiniben fürdőzni

A test egészét fedő muzulmán női fürdőruha, a burkini viselése miatt távozásra kényszerítettek egy családot a németországi Brandenburg tartományban egy fürdőből. A fürdő munkatársai igyekeztek elsimítani a vitát, és felkérték a családot, hogy legközelebb más öltözékben jöjjenek fürdőzni.

Nem ez lenne azonban az első eset. A szekuláris hagyományait nagy gonddal őrző nyugat-európai ország már régóta érzékenyen reagál a vallási hovatartozást egyértelművé tévő viseletre. Párizs már 2004-ben betiltotta az állami iskolákban a jól látható vallási szimbólumok viselését, mintegy öt évvel ezelőtt pedig életbe lépett az a széles körben vitatott intézkedés, amely tiltja a burkában való megjelenést nyilvános helyen.

Párizs lépéseinek hátterében az áll, hogy Franciaország megpróbálja megakadályozni a párhuzamos társadalmak kialakulását és felkíván lépni a muzulmán nők méltóságának érdekében. Laurence Rossignol, a francia szocialista kormány nőjogi minisztere úgy vélte, hogy a burkinit betiltó önkormányzati rendeleteket nem a terrorizmus kontextusába kellene helyezni.

„A burkini nem valamiféle új típusú fürdőruha, hanem a burka strandváltozata, és ugyanaz a logika áll mögötte: a test elrejtésére hivatott azért, hogy a nők jobban ellenőrizhetőek legyenek”

– magyarázta. Úgy vélte, hogy épp ezért ez az ügy nem csupán a burkinit viselő nőkre tartozik, hiszen ez az öltözék a női emancipáció és a sokféleség elleni politikai projekt szimbóluma.

A CCIF szóvivője, Marvan Muhammad azt mondta, hogy a tiltások alapvető szabadságjogokat sértenek, és hátrányos megkülönböztetést jelentenek a muzulmán nőkre nézve. „Egész nyáron hisztérikus, átpolitizált iszlamofóbiának lehetünk tanúi, amely egymás ellen hangolja az állampolgárokat” – jegyezte meg a szóvivő.

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑