Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 01. 13.

Cameron elismerte, hogy „mérsékelt szír ellenzékiek” közül sem mindenki makulátlan demokrata

2016. 01. 13.

A brit miniszterelnök szerint a „mérsékeltként” számon tartott szíriai ellenzéki csoportok tagjai közül sem mindenki “makulátlan demokrata”.

article-2363803-1AB0A144000005DC-553_634x412

David Cameron brit miniszterelnök (Forrás: Dailymail.co.uk)

David Cameron, aki a londoni parlament alsóházának bizottsági elnökeiből álló összekötő testület kérdéseire válaszolt, a kedd estébe nyúló többórás meghallgatáson megerősítette, hogy London értesülései szerint 70 ezerre tehető a szíriai kormány mérsékelt fegyveres csoportjainak létszáma.

Arra a többször megismételt kérdésre, hogy kik is pontosan ezek a fegyveresek, és honnan lehet tudni, hogy valóban mérsékelt csoportokról van-e szó, Cameron meglehetősen indulatosan kijelentette: ez az adat nem az ő kitalációja, hanem a brit kormány mellett működő egyesített hírszerzési bizottság (JIC) “legjobb becslése”.

Tény azonban, hogy nem mind makulátlan demokrata, nem olyanok, akikkel az ember általában a Liberális Demokraták kongresszusain fut össze (…) Egyesek iszlamista csoportokhoz, sőt néha viszonylag keményvonalas iszlamista csoportokhoz tartoznak” – ismerte el a brit miniszterelnök.

Hozzátette: a brit kormány nem fog aprólékos részletekbe menő információt adni ezeknek a nem szélsőséges ellenzékieknek a kilétéről és hollétéről, mert ebből a szíriai kormány erők a a szír hadsereg húzhatna hasznot.

Hangsúlyozta, hogy a 70 ezres csoportban nincs benne az a 20 ezer kurd fegyveres, aki az Iszlám Állam ellen harcol. Cameron szerint a Nyugat által támogatott „mérsékelt ellenzékiek” száma még ezzel együtt sem elégséges, de az Iszlám Állam elleni fellépést “valahol el kell kezdeni”.

A szíriai fegyveres csoportokról szóló brit hírszerzési becslés többször is belpolitikai vitához vezetett Londonban, és a brit kormány már korábban is elismerte, hogy e csoportban vannak iszlamista fegyveresek is.

Philip Hammond brit külügyminiszter a brit légierő szíriai bevetéséről tartott múlt havi alsóházi vitában szintén azt mondta, hogy a brit hírszerző szolgálatok adatai szerint 70 ezerre tehető azoknak a szíriai ellenzéki fegyvereseknek a száma, akik nyugati támogatással csatlakozhatnak az Iszlám Állam elleni harchoz, de ő is kijelentette, hogy vannak köztük iszlamisták.

 “Vannak azonban iszlamisták a kuvaiti és a tunéziai parlamentben is, és együtt tudunk működni olyan iszlamistákkal, akik elfogadják a demokratikus eljárásrendet és készek részt venni abban” – fogalmazott a brit külügyminiszter.

Bashar Al-Assad szíriai elnök ugyanakkor a The Sunday Timesnak nyilatkozva nemrégiben határozottan cáfolta azt a brit kormányzati érvet, amely szerint 70 ezer mérsékelt szíriai ellenzéki fegyveres állna készen a szárazföldi hadműveletekre a nyugati légierők támogatásával.

„Hol van ez a 70 ezer mérsékelt, akiről Cameron beszél? Nincs 70 ezer, még hétezer sincs” – mondta a szíriai elnök a tekintélyes brit vasárnapi konzervatív lapnak.

(A fényképen a nyugat által legmérsékeltebb fegyveres csoport a Szabad Szíriai Hadsereg katonái vannak. – forrás independent.co.uk)

Orientalista.hu – MTI

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑