Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2015. 02. 16.

Célkeresztben Budapest?

2015. 02. 16.

Miközben megy a politikusok között a vita, hogy milyen jogszabályi változások szükségesek ahhoz, hogy a menekülthullám jelentette problémát – minden polgárjogi aktivista számára megfelelő módon – kezeljék, addig a titkosszolgálatok nem győzik lekapcsolni a merényletre készülőket.

Az mno.hu-nak eljuttatott Europol adatokból kiderül, Berlinben tartoztattak már le olyan férfit, aki egy pakisztáni kiképzőtáborból Budapesten keresztül jutott el a német fővárosba, birtokában olyan adathordozóval, amelyen készülő terrorcselekmények pontos tervei szerepeltek.

Egyelőre ugyan tranzitországnak tekintik hazánkat a szélsőségesek, de a hatóságok úgy értesültek, a tálib ellenállás egyik vezetője adott már utasítást arra, hogy Budapesten is hajtsanak végre támadást.

Ha belegondolunk, valószínűleg könnyebb célpont vagyunk, mint most már Németország, Franciaország vagy éppen Anglia, egyúttal viszont a szélsőséges iszlám szemében ugyanannak a szövetségi tömbnek is a tagjai vagyunk – praktikus szempontból nézve tehát nem elhanyagolható Magyarország.

A Terrorelhárító Központ (TEK) szorosan együttműködik az európai társszervezetekkel, így sikerült elfogni számos olyan személyt, akik hazánk területén áthaladva a kontinens országaiban akartak végrehajtani terrorakciót, vagy igyekeztek az Iszlám Állam (IÁ) számára újoncokat toborozni.

Jelenleg 2500 potenciális elkövetőt tartanak számon a különböző titkosszolgálatok és rendvédelmi erők az unióban, a legutóbb Koppenhágában testet öltő terrorhullám mögött ezeket az alakokat véli a hatóság.

Ennek megfelelően a TEK tavaly is több olyan embert vett őrizetbe (köztük egy holland lányt), akik az IÁ-hoz akartak csatlakozni, sőt két tizenéves szír fiúról pedig az derült ki, hogy szíriai kiképzőtáborba készültek; emlékezhetünk, a Charlie Hebdo támadói is francia állampolgárok voltak, és miután Jemenben városi gerillaharcosokká képezték ki őket, a helyismeretüknek köszönhetően könnyűszerrel végezhettek a kiszemelt célpontjaikkal.

Alfahir.hu

Megosztom:

, ,
Back to Top ↑