Cadmus fordítás Cadmus
Jemen

2015. 03. 30.

Célkeresztben Jemen (képgaléria+videó)

2015. 03. 30.

Hadművelet indult a síita húszi lázadók ellen. Szaúd-Arábia élen jár az arab ország elleni háborúban.

A légicsapások közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődtek, helyi lakosoktól származó értesülések szerint katonai repülőgépek támadták a jemeni főváros, Szanaa repülőterét. A támadásoknak legalább 13 civil áldozata van.

Szaúd-Arábia és öbölbeli szövetségesei hadműveletet indítottak Jemen területén a síita húszi lázadók ellen – jelentette be helyi idő szerint szerda este újságíróknak Washingtonban Rijád amerikai nagykövete. Az Egyesült Államok egy névtelenül nyilatkozó amerikai kormánytisztviselő szerint támogatja Rijád katonai fellépését a húszi fegyveresek ellen – noha maga abban nem vesz részt.

A katonai akcióban Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövet szerint “több mint tíz ország” vesz részt. Az egyiptomi hírügynökség szerint Kairó, Szaúd-Arábiával és a többi Perzsa-öböl-menti országgal egyeztetve, politikai és katonai támogatást nyújt a hadművelethez. A légicsapások közép-európai idő szerint éjfélkor kezdődtek, helyi lakosoktól származó értesülések szerint katonai repülőgépek támadták a jemeni főváros, Szanaa repülőterét.

Adel al-Dzsubeir szaúdi nagykövetnek az amerikai fővárosban elmondott tájékoztatása szerint a hadművelet célja Abed Rabbo Manszúr Hádi jemeni elnök törvényes kormányának megvédése az Irán által támogatott síita lázadóktól. Hasonlóképpen a Hádi-kormány megoltalmazását hozták fel a támadás indoklásaként közös nyilatkozatukban az Öböl-menti Együttműködési Tanács (GCC) tagállamai (Szaúdi-Arábia, az Egyesült Arab Emírségek, Kuvait, Bahrein és Katar).

A kőolaj ára emelkedett a globális piacokon a szaúdi vezetésű támadás utóhatásaként. A Brent nyersolaj 2,46 dollárral emelkedett 58,94 dollár/hordó szintre, csütörtök reggelre.

Jemeni források szerint a folyamatban lévő szaúdi légicsapások Jemenben eddig legalább 13 fő civil életét követelték eddig, számolt be a Press TV.

 

فديو نشرته قناة العربية تظهر لحظة استهداف أماكن الجيش اليمني من قبل الطيران السعودي .

Posted by ‎دمشق الآن‎ on 2015. március 26.

 

 

“Tizenhárom civilt, köztük nőket és gyermekeket öltek meg a szaúdi-razziák egyik napról a másikra” mondta csütörtökön egy polgári védelmi forrás.

Szemtanúk szerint a lakosok segítenek a polgári védelemi hatóságoknak a légitámadások áldozatainak keresésében a lebombázott épületek romjai alatt.

Szaúd-Arábia kijelentette csütörtökön, hogy öt másik ország is csatlakozni akar a jelenlegi koalícióhoz, mely támadásokat indított Jemenben.lA szaúdi állami tulajdonban lévő hírügynökség szerint Egyiptom, Pakisztán, Jordánia, Marokkó és Szudán “kifejezett óhaja, hogy részt vegyenek a műveletben” a húszik ellen.

Irán elítéli a Szaúd-Arábia által vezetett háborút Jemenben

Irán elítélte a Szaúd-Arábia által vezetett inváziót Jemenben, és felszólította az országot, hogy azonnal fejezzék be a katonai hadműveletet.

Marzieh Afkham, az iráni külügyminisztérium szóvivője veszélyes lépésként jellemezte a szaúdi agressziót, amely sérti a nemzetközi felelősséget az országok szuverenitásának tiszteletben tartására vonatkozóan.

A szóvivő szerint a katonai csapások Jemen ellen elmélyítik a válságot az országban, és megölik a válság békés megoldásának a lehetőségét az arab országban.

Afkham kijelentette, hogy a szaúdi vezetésű invázió Jemenben a terrorizmus és a szélsőségesség terjedéséhez fog vezetni a régióban.

.

A húszi milíciák amerikai titkosszolgálati műveletekről szereztek információkat

A síita húszik iráni támogatással az Egyesült Államok jemeni tevékenységéről titkosszolgálati anyagokat szereztek meg, számolt be a Los Angeles Times, nevük elhallgatását kérő amerikai hírszerzési tisztviselőkre hivatkozva.

A húszikat támogató jemeni tisztviselők, iráni katonai tanácsadók segítségével titkos dokumentumokat adtak át a húszi lázadóknak, számolt be a Los Angeles Times szerdán. Az újság információi szerint az átadott anyagok a további támadások terveit tartalmazzák, valamint az amerikai ügynökök fellelhetőségét, továbbá információkat tartalmaznak az al-Kaidáról az Arab-félszigeten.

A Jemenben lévő amerikai hírszerző hálózatok számára súlyos a kár. Egészen a közelmúltig az amerikai erők Jemenben szorosan együttműködtek Abdu Rabu Mansour Hadi elnök kormányával. A Jemeni Nemzetbiztonsági Hivatal – amely fölött a húszik átvették az irányítást – szintén szorosan együttműködött a CIA-val és más hírszerző ügynökséggel.

A jemeni hírszerzők mindig hűségesek voltak Hadi elnökhöz és az ostrom alatt álló kormányához, és elégettek néhány titkos fájlt, a hírszerzési tisztviselők szerint. De nem tudták megsemmisíteni az összes anyagot a húszi milíciák érkezése előtt, akiket a forrás szerint Iránban képeztek ki és onnan kaptak fegyvereket.

Az amerikai hírszerzési tisztviselők úgy vélik, további dokumentumokat adtak át közvetlenül az iráni tanácsadók részére azok a jemeni tisztviselők, akik a húszi milíciák mellé álltak, amikor azok átvették az irányítást a főváros felett szeptemberben, az Amerikai Egyesült Államok által támogatott Hadi elnöktől.

Az Egyesült Államok már 2002. év óta folytat dróntámadásokat Jemenben a fegyveresek ellen. Barack Obama elnök februárban két hónapra leállította a légicsapásokat.

Az amerikai tisztviselőket idézve a Los Angeles Times leírta, hogy a hírszerzési adatvesztés és a konfliktus eszkalációja Jemenben együttesen járultak hozzá Obama döntéséhez. Emellett Washington kiürítette múlt hónapban a nagykövetségét a húszik által irányított fővárosban Sanaa-ban és a csapatait kivonta a hétvégén a jemeni légi bázisról.

“Az Egyesült Államok továbbra is azt tervezi, hogy bevet támadó drónokat Jemenben a Szaúd-Arábiában és Dzsibutiban lévő bázisokról indítva, de tisztségviselők elismerték, hogy a terrorizmussal gyanúsítottak képesek ezeket azonosítani és megtalálni a hírszerzési adatvesztés miatt, és ez súlyosan hátráltató tényező (az amerikai műveletek végrehajtásának tekintetében) és a jemeni biztonsági szolgálatokon belüli hatalmi harcoknál” ismertette a forrás a Los Angeles Times-nak.

Orientalista.hu – (Forrás: MTI – Press TV – persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑