Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2016. 02. 05.

Moszkva szerint Törökország lerohanhatja Szíriát

2016. 02. 05.

Egy török katonai beavatkozás titkos előkészületeire utaló jeleket figyelt meg az orosz védelmi minisztérium Törökország és Szíria határán, több átkelőhelyen – közölte Igor Konasenkov tábornok, az orosz védelmi tárca szóvivője mai sajtótájékoztatóján.

“Komoly okunk van feltételezni, hogy Törökország fokozott ütemben készül egy katonai beavatkozásra a Szíriai Arab Köztársaság szuverén államának területén” – jelentette ki Konasenkov.

Felhívta a figyelmet a sajtótájékoztatón bemutatott, állítása szerint a határátkelőkről készült felvételek egyikén látható munkálatokra. Elmondása szerint az átkelőket kiszélesítik, amit háborús időkben szokás csinálni, hogy gyors mozgást tegyenek lehetővé a beavatkozó fegyveres erők katonai konvojai és járművei számára.

A török-szíriai határon erre “jelenleg több mint elég példa van”, köztük a fegyveres egységek és haditechnikai eszközök jelenléte – fűzte hozzá.

Konasenkov emellett – egy másik felvételt mutatva – kijelentette azt is, hogy a szíriai Szarmada és a török Reyhanli közötti átkelőn keresztül Törökország éjszakánként fegyverekkel látja el a felkelők kezén lévő Aleppo és Idlíb városokat. A szóvivő szerint az Egyesült Államok és a NATO képviselői ezeket a szállítmányokat “humanitárius konvojoknak” nevezik.

Hozzáfűzte, hogy Törökországban börtönbe kerülnek azok az újságírók, akik megpróbálják kifürkészni, mi van a Szíriába tartó török teherautókon. Ezzel a tábornok a török Cumhuriyet kormánybíráló napilap két újságírójára utalt, akiket a török hatóságok letartóztattak, miután olyan felvételeket tettek közzé, amelyek szerintük azt bizonyítják, hogy a török hírszerzés Szíriába irányuló fegyverszállításokban működött közre.

Eközben egy szaúdi katonai szóvivő kijelentette, Szaúd-Arábia kész szárazföldi csapatokat küldeni Szíriába a Daes terroristái ellen harcolni, ha az Egyesült Államok vezette háborús koalíció ilyen döntést hoz.

A királyság kész részt venni bármilyen szárazföldi hadműveletben, amelyet a koalíció adott esetben végrehajt Szíriában – mondta Ahmed Aszeri dandártábornok, a jemeni nép ellen harcoló arab erők szóvivője az al-Arabíja televíziónak.

A Daes elleni koalíció jelenleg csak légi hadjáratot folytat Irakban és Szíriában. Szaúd-Arábia 2014-ben kapcsolódott be a szíriai misszióba, és eddig mintegy kétszáz bevetésre küldte el harci gépeit.

“Úgy véljük, hogy nem a légi hadműveletek jelentik az ideális megoldást, hanem kombinálni kell szárazföldi műveletekkel.” – jelentette ki a Ahmed Aszeri dandártábornok.

Két ismert török újságírót letartóztattak, mert a kormánynak nem tetsző cikket közöltek arról, hogy Törökország fegyverekkel támogatja a Szíriában harcoló militáns csoportokat.

A kormánykritikus Cumhuriyet főszerkesztője, Can Dündar és a napilap főtudósítója, Erdem Gül beszámolója szerint Törökország – legalábbis a múlt évben – fegyvereket küldött Szíriában harcoló csoportoknak, számolt be a faktor.hu.

A Cumhuriyet nemrég olyan felvételeket tett közzé, amelyek azt mutatják, hogy 2014-ben Törökországból fegyvereket szállítottak Szíriába.

A felvételeken török rendőrök Szíriába tartó teherautókat vizsgálnak át, rajtuk fegyvert és lőszert tartalmazó ládákkal, de a török hírszerzés emberei közbelépnek és a két fél egy ideig farkasszemet néz egymással.

Hírzárlatot rendeltek el, majd a török államügyészség vizsgálatot indított, miután Recep Tayyip Erdogan török elnök személyesen tett feljelentést a két újságíró ellen.

Nem ez az első eset

Júniusban napvilágra került videofelvételek megerősítik azt az elterjedt nézetet, hogy a török ​​kormány hírszerző ügynöksége biztosítja a takfiri ISIL terroristák biztonságos áthaladását Szíriába.

Szintén a Cumhuriyet balközép török napilap mutatta be a videókat az Országos Hírszerzési Szervezetre (MIT) vonatkozóan, mely szerint a hírhedt takfiri csoport Szíriába való átjutását segíti.

A felvételeken járművezetők bevallják, hogy “kötelességük megtenni az államnak”, hogy a fegyvereseknek segítenek kerülőutakon eljutni az erősen védett szíriai Kobani város körüli területekre.

Az egyik vezető a járműveket kísérő MIT ügynökökről számol be az utazás ideje alatt, amely a Szíriában lévő Atme táborból indul a határ menti török Şanlıurfa tartományban található Akçakale városba, ahonnan fegyveresekkel és rakománnyal megrakva indulnak vissza Szíriába.

A felvételeken szereplő vezető elmondja: “Nem tették lehetővé, hogy elhagyjuk a járművet [egyszer eljutottunk Akçakale-ba]. Az egyik közülök [fegyveresek közül] a mi oldalunkon várt. Egy másik jármű érkezett és leparkolt a miénk mögé, és elindultak a rakományért az én járművemtől [a másik járműhöz]. 46-an [fegyveresek] voltak az én járművemben, és később megtudtam, hogy a sajátomon kívül még 27 másik busszal szállították akkor a fegyvereseket. Szakállas férfiak voltak, ápolatlan külsővel.”

Egy fegyveres török ​​rendőr őrségben a Cumhuriyet napilap épületénél 2015. január 14-én 2015 Isztambulban AFP fotó

Az ellenzéki lap korábban, szintén júniusban már megvádolta a török ​​hatóságokat és a hírszerző ügynökséget, amiért segítenek átcsempészni az ISIL és egyéb takfiri terroristákat Szíriába Törökországból.

Ez előtt május 29-én került fel egy videó a Cumhuriyet honlapjára, amelyen állítólag az látható, hogy a török ​​hírszerző ügynökséghez tartozó teherautókon fegyvereket visznek ki Szíriába a takfiri terrorista csoport számára.

Szíria 2011 óta küszködik súlyos válsággal, amelyet az Egyesült Államok és annak regionális szövetségesei – különösen Katar, Szaúd-Arábia és Törökország – idéztek elő, és tartanak fenn a fegyveres csoportok támogatásával.

Takfiri fegyveresek Szíriában – Press TV  fotó

A nemzetközi közösség már régóta bírálja Törökországot, amiért az segítséget nyújt a takfiri terroristák háborújához az arab országban.

Orientalista.hu – (Persianews.vcp.ir)

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑