Cadmus fordítás Cadmus
Lapszemle

2018. 12. 12.

Ciprus is célországgá vált

2018. 12. 12.

Ciprus célországgá vált az európai migrációt gátló intézkedések ­miatt. A kettéosztott sziget nehezen birkózik meg a folyamatosan érkező közel-keleti migránsokkal, akik a szigeten zsákutcába kerülnek, hiszen hiába vannak az Európai Unióban, az áhított berlini mosogatói munka elérhetetlen távolságra van tőlük.

Bár nehéz általánosítani a keletről érkező migránsok kapcsán, számos esetben kiderült, alapvető földrajzi ismereteik sincsenek, ezt pedig könnyen kihasználják az embercsempészek.

Mikor Magyarországon torlódott fel a tömeg, sokan nem voltak azzal tisztában, hogy az Angela Merkel által küldött meghívó elfogadásához át kell ­kelniük Ausztrián, amely csak a világtérképen kicsi, átgyalogolni rajta egyáltalán nem gyerekjáték. Ciprussal hasonló a helyzet.

A Guardian brit napilap cikke szerint a lezárt és ellenőrzött balkáni útvonal miatt előtérbe került Ciprus, amely az Európai Unió legkeletibb tagállama, ám EU és EU között azért van különbség.

A cikk megszólaltat egy iraki kurd házaspárt, akik kétezer dollárt adtak egy csempésznek, hogy eljuttassa őket Ciprusra. Erről a szigetországról korábban soha nem hallottak, eredeti céljuk – társaikhoz hasonlóan – Németország volt, ám a csempész szerint Ciprus is az EU, és jóval olcsóbb odajutni, mint az áhított Németországba. Idén a szigeten hatezer menekültkérvényt adtak be, ami az egymilliós lakosságra vetítve igen magas szám, ráadásul Ciprus erre nincs felkészülve.

A lap által megszólaltatott katolikus segélyszervezet, a Caritas igazgatója szerint a megérkezők sokszor megdöbbennek, hová is érkeztek, amikor megmutatják nekik a térképen.

„Szinte mindenki úgy jön ide, hogy azt hiszi, gyalog elérheti németországi állását” – mondta Elizabeth Kassinis. Az ügyet bonyolítja a sziget összetett jogi státusa. A ciprusi háborúban Törökország úgy akadályozta meg a sziget egyesítését a katonai junta vezette Görögországgal, hogy 1974-ben megszállta az északi országrészt.

Ezt a görög közösség – és a nagyvilág – nem ismeri el jogszerűnek, csak Ankara tartja hivatalosan külön országnak az Észak-ciprusi Török Köztársaságot. Az említett kurd házaspár is a török területen ért partot, rajtuk kívül még rengetegen érkeznek az északi területre, ahonnan átszöknek az ENSZ által felügyelt pufferzónán.

Mivel a török országrészt a Ciprusi Köztársaság – azaz a görögök – nem ismerik el, nem is tudják visszaküldeni őket. Kassinis jelezte, feltételezhető, hogy az érkezettek többsége nem menekült, ám ezt nem könnyű megállapítani, ha nincsenek meg a szükséges feltételek.

Eddig Ciprus viszonylag kevéssé volt előtérben, mára viszont megjelentek a közparkokban a migránsok sátrai, ahogy a reakciók is. A radikális jobboldali Nemzeti Népfront nevű párt rendkívül népszerű, s várhatóan jó eredményeket fog elérni a májusi EP-választásokon.

Magyar Idők – Sitkei Levente

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑