Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2020. 05. 15.

Ciprus újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával

2020. 05. 15.

A ciprusi külügyminiszter azt is kijelentette, hogy a telefonos konferenciát tartó öt országnak közösek a gazdasági érdekei a Földközi tenger térségében.

Nikos Christodoulidis ciprusi külügyminiszter telefonon egyeztetett a görög, az egyiptomi, a francia külügyminiszterekkel, valamint az Emirátusok külügyminiszterével.

A megbeszélést a közel-keleti ügyek megvitatása céljából tartották. A megbeszélés témája volt továbbá a folyamatos török jogsértések ügye, ugyanis Törökország rendszeresen megsérti Ciprus és Görögország légterét.

A ciprusi fél azt is megemlítette, hogy tiszteletre méltó Szíria részéről, hogy az ENSZ előtt tiltakozott a török-líbiai egyezmény miatt, mely lehetővé tette volna Törökország számára, hogy kiterjessze fennhatóságát a Földközi tengeren.

A megbeszélést tartó öt ország azért is bírálta Törökországot, amiért rendszeresen megsérti a Líbia ellen életben lévő fegyver embargót és rendszeresen fegyvereket szállít a vele szövetséges ,,líbiai központi kormány,, számára.

A ciprusi külügyminiszter a megbeszéléssel kapcsolatban a ciprusi rádiónak nyilatkozva azt is kijelentette, hogy Ciprus újra felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával és újból megnyitja a Damaszkuszban lévő nagykövetségét.

A múlt héten Görögország korábbi szíriai nagykövete Tasia Athanassiou jelentette be, hogy Görögország is újból felveszi a diplomáciai kapcsolatokat Szíriával és újból megnyitják a damaszkuszi görög nagykövetséget.

Ciprus és Görögország nyitása Szíria felé egyfajta szembenállás Törökországgal, hiszen Recep Tayyip Erdogan török államfő szeretné kiterjeszteni a török fennhatóságot az Égei tenger görög szigeteinél és Ciprus tengeri területei rovására. Ebben a tekintetben pedig szövetségesként tekintenek Damaszkuszra, hiszen a szíriai kormány évek óta harcol a török hadsereggel és az általa támogatott terrorista csoportokkal.

Orientalista.hu-Al-Isfahani (Greek City Times)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑