Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2016. 03. 18.

Ciszjordániában izraeli katonák lelőttek két palesztint

2016. 03. 18.

Izraeli katonák lelőttek csütörtökön két palesztint, akik a Ciszjordániát megszálló izraeli telepesek egyikét késsel megsebesítettek. – jelentette a jeruzsálemi közszolgálati rádió.

A két palesztin Ciszjordánia északi részén, az Ariel telepes város mellett támadtak egy telepes nőre, amikor az egy útkereszteződésben éppen leszállt egy autóbuszról. A merénylők a felsőtestén és a nyakán, több helyen megszúrták a nőt.

A buszmegállót biztosító katonák lelőtték a támadókat.

Izraelben és a palesztin területeken tavaly október óta szinte mindennapossá váltak az izraeliek elleni késeléses, gázolásos és lőfegyveres támadások, valamint az összetűzések a palesztinok és az izraeli rendfenntartók között.

A hatodik hónapja tartó erőszakhullámban eddig huszonnyolc izraeli, valamint két amerikai turista vesztette életét, a másik oldalon pedig száznyolcvannégy palesztin halt meg.

A palesztinok egy részét támadások elkövetése vagy megkísérlése közben lőtték le, a többiek pedig a biztonsági erőkkel történt összecsapásokban haltak meg.

A palesztinok közel 100 éve harcolnak egy független államért. 1948-ig Palesztina brit megszállás alatt állt, majd ez követően a zsidó telepesek egyoldalúan kikiáltották Izraelt, ami faji és vallási alapon hoztak létre. A jól felfegyverzett izraeliek több száz települést pusztítottak el és közel 1 millió palesztint kényszerítettek menekülésre. 1967-ben Izrael újabb agressziója révén megszállta a Gázai övezetet és Ciszjordániát.

Orientalista.hu  – Zenobia

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑