Cadmus fordítás Cadmus
Szíria

2021. 12. 14.

Civileket öltek meg az amerikai katonák Szíriában

2021. 12. 14.

Egy szíriai bevetésen válogatás nélkül lölvödöztek az amerikai katonák. A megszálló erő fegyveresei megöltek egy tanárt és két  fiát, több civilt elhurcoltak.

Amerikai katonák nagyszabású ejtőernyős műveletet hajtottak végre hétfőre virradóra a kelet-szíriai Deir ez-Zór városának közelében – közölte a szíriai állami hírügynökség.

A SANA szerint az amerikai erők Buszajra településen hajtották végre a bevetést, válogatás nélkül tüzet nyitva mindenre és mindenkire. Legalább három civilt megöltek, többeket elhurcoltak. A brit székhelyű Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) viszont négy halottról, köztük egy tanárról és két fiáról jelentett.

Állítólag a lövéseket egy helikopterről adták le a motoron menekülőkre. A szervezet hozzátette, hogy több olyan személyt is elfogtak, akit azzal gyanúsítanak, hogy terrorszervezet tagjai.

A Pentagon állítása szerint a műveletben nem civileket, hanem az Iszlám Állam feltétetelezett négy tagját ölték meg. Az amerikai védelmi minisztérium tagadja, hogyaz amerikai katonák foglyokat ejtettek volna.

Az SDF egy ettől független műveletet is végrehajtott a térségben. Az amerikai védelmi tárca mindemellett nem közölt hírt arról, hogy történtek volna őrizetbe vételek.

Deir ez-Zór tartomány és azonos nevű székhelye az iraki határ mentén fekszik, stratégiai jelentőségét az adja a Szíriai Arab Hadseregnek , hogy a vele szövetséges, iráni hátszelet élvező milíciák ezen az útvonalon kapnak rendszeres utánpótlást. A szíriai hadsereg és szövetségesei évek óta próbálják felszámolni az iszlamista csoportokat és a sivatagban rejtőző sejtjeiket.

Deir ez-Zór városától délre, al-Tanf településén található az amerikai csapatok egy támaszpontja ahol a nyugat által mérsékelt valójában iszlamista fegyveresek kiképzése zajlik.  Az Iszlám Állam, miután katonai vereséget szenvedett Irakban és Szíriában is, gerillahadviselésre tért át. A terroristák támadásai rendszerint az amerikai bázis irányából indul.

MTI nyomán

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑