Cadmus fordítás Cadmus
Palesztina

2018. 07. 15.

Csak néhány órán át tartott ki a tűzszünet a Gázai övezetben

2018. 07. 15.

Rövid életű volt az Egyiptom közvetítésével szombaton létrejött tűzszünet a Gázai övezetben. A megegyezés után órákkal a területet uraló radikális iszlamista Hamász szervezet több mint száz rakétát lőtt ki Izraelre, amire az izraeli hadsereg a 2014-es Erős szikla fedőnevű hadművelet óta a legerősebb légicsapásokkal felelt. Arról persze megoszlanak a vélemények, hogy ki támadt először.

Az izraeli haderő szerint csak a Hamász katonai központjait, fegyverraktárait és kiképzőtáborait támadták, többségében Beit Lahia közelében.

A palesztin egészségügyi minisztérium jelentése azonban két palesztin tizenévesről szólnak, akik Gáza városában vesztették életüket. A légicsapásokban legkevesebb tízen megsebesültek.

Március vége óta rendszeresek a tüntetések a gázai-izraeli határnál, palesztinok ezrei tiltakoznak az övezet blokádja és az egykori palesztin területek bekebelezése ellen. A palesztin egészségügyi minisztérium összesítése szerint 138 palesztin vesztette életét, és több mint 16 ezer sebesült meg ezeken a tüntetéseken.

Vasárnapra összehívták az izraeli biztonsági kabinet rendkívüli ülését és a vezérkari főnök bejelentette, hogy az izraeli hadsereg szükség esetén készen áll a támadások fokozására.

Euronews

Megosztom:

, , , , , , ,
Back to Top ↑