Cadmus fordítás Cadmus
Európa

2015. 08. 26.

Csehország: Kvótarendszer helyett NATO katonákat a shcengeni határokra

2015. 08. 26.

Azonnal le kell zárni a schengeni övezet külső határait, és ezt az európai területet védeni kell a menekültek beözönlése előtt, a határok védelmébe a NATO-nak is be kellene kapcsolódnia – jelentette ki Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes, pénzügyminiszter.- közölte az MTI

1848571-img-andrej-babis

Andrej Babis cseh kormányfőhelyettes

“Ha megnézzük a térképet, Schengennek különleges formája van. Látjuk, hogy Görögország egyedül áll, míg a következő határ Magyarország. Kérdéses, hogy a macedón vagy a bolgár hadseregnek nincs-e szüksége a NATO segítségére” – mondta Andrej Babis a menekültválság kapcsán kedden Prágában újságírók előtt. Hangsúlyozta, hogy ha a schengeni határok védelmét a térség szélén álló országok képtelenek kezelni, a problémával magasabb szinten kell foglalkozni.

Babis szerint az Európai Uniónak közölnie kell azon országok lakosságával, ahonnan a bevándorlók érkeznek, hogy képtelen befogadni tízmillió menekültet. “Közölni kell: nem jöhettek hozzánk, hogy munkanélküliek legyetek, és azonnal szociális támogatást kapjatok” – mutatott rá a cseh politikus.

A cseh kormányfőhelyettes úgy vélekedett: megfelelő helyen egy hatalmas menekülttábort kell létesíteni, ahol kiválogatnák azokat, akiknek valóban segítségre van szükségük. “Külön kell választani őket (a menekülteket), az egyik oldalon azokra, akiknek valóban szükségük van segítségre, elsősorban az anyákat gyermekeikkel, és a másik oldalon a gazdasági bevándorlókra” – fejtette ki Babis.

A jelenleg hatályos európai szabályok szerint a menekültekről annak az országnak a hatóságai kötelesek gondoskodni, amelyben a menekültek először léptek az Európai Unió területére. Ebből kifolyólag a legnagyobb nyomás Görögországra és Olaszországra nehezedik – jegyezte meg a CTK hírügynökség.

Az Európai Bizottság a problémát a közelmúltban kötelező kvótarendszerrel javasolta megoldani, ezt azonban az EU csúcstalálkozóján elutasították. Csehország azon államok közé tartozik, amelyek elutasítják, hogy a brüsszeli javaslat alapján az egyes országok fogadjanak be bizonyos számú menekültet. A cseh kormány ugyanakkor úgy döntött, hogy 2017-ig 1500 menekültet befogad.

Werner Faymann osztrák kancellár kedden bírálta Prága, valamint Lengyelország és a balti államok ez irányú álláspontját. Bohuslav Sobotka cseh kormányfő az osztrák bírálatot visszautasította, és nyilatkozatában hangsúlyozta, hogy Csehország a menekültügy kapcsán “felelősen viselkedik”.

Orientalista.hu

Megosztom:

, , ,
Back to Top ↑