Cadmus fordítás Cadmus
Afganisztán

2022. 02. 06.

Cserbenhagyta egy magyar cég az Afganisztánban rekedt munkatársait

2022. 02. 06.

Elképesztően pofátlan és egyoldalúan előnytelen szerződést íratott alá egy magyar munkaközvetítő cég egy uniós ország kabuli nagykövetségének őrzését ellátó honfitársainkkal. Még biztosítást se kötött rájuk, a szerződésben pedig az szerepelt, ha bármi történik, nem vállalnak semmiért felelősséget, az emberek csak magukra számíthatnak – közölte az ATV.

Bizonyára sokan emlékeznek még arra, amikor tavaly augusztus végén az amerikai csapatok kivonulása után a tálibok lerohanták Afganisztánt, és soha nem látott káosz és pánik alakult ki. A Kabulban egy uniós ország nagykövetségének épületét őrző két tucat magyar biztonsági őrről a saját főnökeik megfeledkeztek.

– Bagdadban az EU tanácsadói misszióján testőrként dolgozom – mesélte az atv.hu-nak Hódosi Zoltán közel-keleti biztonsági szakértő. – Ott ért utol egy magyar barátom üzenete, hogy egy uniós ország kabuli nagykövetségén ragadt 26 magyar srác. Most vitték el őket a repülőtér melletti szállodába, és hiába próbálják felvenni a kapcsolatot az őket alkalmazó magyar cég vezetőivel, nem veszik fel a telefont.

Zoltán azonnal telefonált Budapestre TEK egyik vezetőjének. Elmondta, hogy Kabulban 26 magyar bajba került, segítség nélkül képtelenek hazajutni.

– Visszahívtak a TEK-től, megköszönték az infót és közölték, hogy rajta vannak az ügyön. És valóban: a Külgazdasági és Külügyminisztérium 48 óra múlva német géppel hazahozta őket.

Egy neve elhallgatását kérő biztonsági szakember lapunknak elmondta: korábban ő is a szóban forgó nagykövetségen dolgozott, társaival együtt ugyanaz a magyar cég közvetítette őket, amelyik most cserbenhagyta az embereit.

– Magyar exkatonákkal és leszerelt rendőrtársaimmal védtük egy uniós tagország kabuli követségének épületét és ellenőriztük a helyi afgán őröket. Úgy kaptunk 180 napra szóló munkavállaláshoz vízumot, hogy papíron asztalos, szakács és egyéb civil foglalkozást hamisítottak a kérelemre – árulta el a magyar férfi. – A nagykövetségen kaptunk gépkarabélyt, maroklőfegyvert, lőszereket, sisakot, repeszálló mellényt. Ezek megbízhatatlan, silány minőségű cuccok voltak, akadt, ami az 50-es években készült. Azon már meg se lepődtünk, hogy a fegyverek, se az alkatrészek gyári száma nem egyezett.

A magyar biztonsági szakemberek mindössze 2150 dollárért kockáztatták Kabulban az életüket, ami csupán a piaci ár negyede. A cég még biztosítást se kötött rájuk, tudták, aki meghal, annak a holttestét sem hozzák haza.

Az szóban forgó nagykövetségen dolgozók között Kerezsi Csaba igazi legendának számít. Összesen 8 évig dolgozott Kabulban, ebből két évig team leader volt és öt évig projekt menedzser. Utóbbi azt jelenti, hogy az összes kint lévő magyar és afgán – körülbelül 300 ember – az ő felügyelete alá tartozott. Csaba – aki tagja volt Arnold Schwarzenegger biztonságát felügyelő csapatnak is – most biztonsági szakértőként dolgozik egy hazai cégnél.

– Amikor a tálibok nyár végén betörtek Kabulba, én pont itthon voltam – emlékezett a történtekre Kerezsi Csaba. – Már tavasszal tudtuk, hogy az amerikaiak kivonják a csapataikat. Jeleztük a cég vezetőinek, hogy nagy baj lehet, át kéne gondolni a kinti szerepvállalásainkat. Megköszönték a jelzéseinket, és ennyi. Nem történt semmi. Nem dolgoztak ki B tervet a kimenekítésükre, nem egyeztettek senkivel semmit.

Kerezsi Csaba szerint a magyar srácok között azért volt pánik, mert nem bíztak a magyar cég vezetőiben. Úgy vélte, mindez azért fordulhatott elő, mert a közvetítő szervezet pénzügyi és nem szakmai irányítás alatt állt. Mint mondta, a cég központi székhelyét adózási és pénzügyi okokból Lichensteinből Dubaiba helyezte át.

– Ezek a srácok nem zsoldosok, hanem fegyveres biztonsági őrök, akik jól bánnak a fegyverrel és a többségük idegen nyelvet is beszél – folytatta Kerezsi Csaba. – Jó részük katonai, rendőri múlttal érkezett oda. Tudták, hogy a nagykövetség épületéből el kell menekülniük. De azt, hogy hova, azt nem. Csak a szerencsének, az afgán segítőknek és a magyar külügynek köszönhető, hogy Kabulban nem történt tragédia a magyar fiúkkal.

Forrás: ATV

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑