Cadmus fordítás Cadmus
Terrorizmus

2016. 03. 30.

Csökkenő terrorkészültség, növekvő terrorveszély: megfenyegette Magyarországot az ISIS?

2016. 03. 30.

A Washington Times egy a The Middle East Media Research Institute (MEMRI) információira hivatkozó cikke szerint az Iszlám Állam egy a közösségi médiában közzétett üzenetében azzal fenyeget, hogy a március 22-ei brüsszeli mészárlás csak a kezdete egy hatalmas erőszakhullámnak, mely során célpontok sokasága ellen fognak támadást indítani Európában és az Egyesült Államokban. Az iszlamisták posztjukban első alkalommal külön is megemlítik Magyarországot.

A fenyegetés, melyet az amerikai lap szerint az Iszlám Állam médiavállalata, az al-Wafa tett közzé, azzal kezdődik, hogy megfenyegetik az Egyesült Államokat. „Amerika, te leszel a következő!” – olvasható a címsorban. A terrorszervezet szerint ugyanis Amerika és nyugati szövetségesei magát az iszlám vallást támadták meg, mikor a terrorkalifátus ellen harcot kezdeményezett – hogy ennek a harcnak a hatása valójában a nullával egyenlő, arra a WT nem tért ki.

Az Iszlám Állam szerint Amerika Irak miatt is rászolgált a büntetésre.

„Nem felejtettük el a szüzek sikoltozásait, akiket megerőszakoltak katonáitok Irakban. Ma, Allah segítségével bosszút állunk értük és helyreállítjuk minden asszonyunk becsületét. Ma felrobbantjuk a ti becsületeteket, ma végzünk a mítoszaitokkal, ma fogságba ejtjük asszonyaitokat és eladjuk őket rabszolgapiacainkon a legtisztább igazhívőknek. Ma elvisszük gyermekeiteket és muszlim gyerekek között fogjuk őket felnevelni amíg fel nem nőnek, hogy harcoljanak és betörjék azok koponyáját, akik még megmaradtak közületek.”

A Washington Times értesülései szerint a terrorszervezet Európát is megfenyegette, méghozzá cikkének a fejléce alatt azonnal: „Ma Brüsszel és reptere, holnap már talán Portugália vagy Magyarország.”

Az MEMRI szerint ugyanakkor nem valószínű, hogy a két ország közvetlen fenyegetettségére való figyelmeztetés ez a mondat, inkább azt jelezheti, hogy az ISIS bárhol, bármikor lecsaphat.

A bejelentésről eddig egyedül a Washington Times számol be, az arab nyelvű médiában nincs sehol megemlítve, így az információ hitelessége egyelőre kérdéses. Mindenesetre, érdekes, hogy a lap nem tesz említést arról, hogy az oroszok mekkora veszteségeket okoztak az Iszlám Államnak – és szerintük ezzel a terrorszervezet sem foglalkozik –, viszont kihangsúlyozza azt, hogy a nyugati koalíció hogy harcol az ISIS ellen, miközben, annak ellenére, hogy 2 éve valóban jelen vannak a térségben, valójában semmilyen veszteséget nem okoztak az iszlamistáknak, sőt, azok az orosz beavatkozásig hihetetlen nagyságú területeket vontak ellenőrzésük alá.

Orientalista.hu – Crusader

Megosztom:

, , , ,
Back to Top ↑