Cadmus fordítás Cadmus
 • Húszik válaszcsapásai a Vörös-tengeren

 • Szíriai konfliktus

 • Palesztin – izraeli konfliktus

 • Legolvasottabb híreink

  • No results available
 • Keresztényüldözés a Közel-Keleten

 • Afganisztáni háború

 • Tajvani konfliktus

 • Örmény-azeri konfliktus

 • Időjárás

Szíria

2017. 01. 06.

Damaszkusz kész a „nyílt harcra” Idleb tartományban

2017. 01. 06.

Damaszkusz készen áll a „nyílt harcra” Idleb tartományban, ahova megbékélési egyezmények értelmében lázadók ezreit engedte távozni a kormány az utóbbi hónapokban – jelentette ki Ali Haider (SSNP), a szíriai kormány megbékélési minisztere a Reuters hírügynökségnek adott interjújában.

A szíriai megbékélési miniszter felügyelte azokat az úgynevezett helyi megbékélési egyezményeket, amelyeknek értelmében az iszlamisták feladták területeiket, cserébe azért, hogy a kormány garantálta a szabad távozásukat a nagyrészt iszlamistacsoportok – köztük a szélsőséges Ahrar Al-Sham és a korábban Nuszra Front néven ismert Dzsabhat Fatah Al-Sham – kezén lévő Idleb tartományba.

Az iszlamista csoportok kezén lévő Kelet-Aleppo kiürítése is hasonló megállapodás keretében zajlott, a kormányerők több ezer fegyverest és családjaikat szállítottak el buszokkal az észak-szíriai városból Idleb határára.

Haider közölte: arra számít, hogy a következő hónapokban párhuzamosan a Szíriai Arab Hadsereg előrenyomulásával több ezer embert szállítanak Idlíbbe a Damaszkusz környéki iszlamista kéten lévő területekről.

A megbékélési miniszter azonban leszögezte: a kormány nem engedheti meg, hogy az Aleppotól nyugatra fekvő tartomány „a végtelenségig” iszlamisták ellenőrzése alatt maradjon. Ha nem jön létre egy nemzetközi megállapodás, amely megoldást talál a fennálló helyzetre, Damaszkusz kénytelen lesz harcba szállni az idlebi terroristákkal – mondta.

Emlékeztetett, hogy a szíriai állam már korábban is világossá tette: nem adja fel az ország egyetlen darabját sem.

Megbékélési egyezmények

A szíriai főváros környékén fekvő, évekig ostromgyűrűbe zárt Daraya külvárost augusztusban adták fel az iszlamisták, akiket a kormányerők szervezte evakuálások jelképévé vált „zöld buszokkal” szállítottak Idlebbe. A Reuters hírügynökség szerint azóta megnőtt a Damaszkusz környéki megbékélési egyezmények száma.

A miniszter közölte: az aleppoi iszalmistákat leszámítva mintegy 10 ezer fegyverest szállítottak Idlebbe, és még ugyanennyire számít az idei év első felében, ha létrejön a megbékélés a damaszkuszi külvárosokban, valamint a déli Deraa és el-Kuneitra tartományokban.

Haider az interjúban Szaúd-Arábiát okolta azért, mert késlekednek a megállapodások az iszlamistákkal a Damaszkusz keleti szomszédságában lévő Dúmában és Kelet-Gútában, ahol a legjelentősebb csoport a Rijad támogatta Dzsaish Al-Islam. A Szíriai Arab Hadsereg elleni terrorháború legnagyobb támogatói Szaúd-Arábia, Katar, Törökország és az Egyesült Államok – mondta a szíriai politikus.

A megbékélési miniszter kitért az iszlamista csoportok uralta Barada-völgy térségére is, amelyben jelenleg heves harcok zajlanak. Közölte, hogy ott is hamarosan megbékélési egyezmény jöhet létre.

A Damaszkusztól északra fekvő terület az utóbbi két hétben került reflektorfénybe, ugyanis innen ered a szíriai fővárost vízzel ellátó Barada-folyó. Damaszkuszban két hete nincs víz, mert a várost és környékét ellátó forrást a nyugat által is támogatott iszalmista csoportok üzemanyaggal szennyezték be.

Ezért a Szíriai Arab Hadsereg és szövetségesei az újév előtt megkötött tűzszünet ellenére hadműveletet indítottak a terület ellen, hogy kiszorítsák onnan az iszlamistákat. A kormány szerint a régió nem szerepel a tűzszüneti megállapodásban, mivel a Nuszra Fronthoz köthető csoportok ellenőrzik, illetve több mint 5 millió ember vízellátása került veszélybe.

Orientalista.hu – (MNO, MTI)

Megosztom:

, , , , ,
Back to Top ↑