Cadmus fordítás Cadmus
Diplomácia

2016. 08. 31.

Damaszkusz nyílt levele az ENSZ-hez: vállaljanak felelősséget Szíriában

2016. 08. 31.

Damaszkusz szerint azon országok, akik támogatják Törökország behatolását Szíriába, valójában a terrorizmust támogatják.

“Franciaország, az USA, Nagy-Britannia, Szaúd-Arábia és Katar állandó támogatása a török rezsim számára egyértelműen a terrorizmus támogatása, nemcsak Szíriában, de a világ összes országban”, olvasható a szíriai külügyminisztérium Ban Ki-moon ENSZ főtitkárnak és az ENSZ Biztonsági Tanácsának küldött hétfői levelében.

A török hadsereg tankjai a szíriai Dzserablúsz határvárosba tartanak 2016. augusztus 24-én – Reuters

Augusztus 24-én török ​​különleges erők, tankok és repülőgépek – az USA vezette koalíció repülőgépeivel támogatva – elindították az első összehangolt offenzívájukat Szíriában.

“A szíriai kormány felkéri az ENSZ Biztonsági Tanácsát, hogy vállaljon felelősséget a nemzetközi béke és biztonság megőrzésében, és szólítsa fel Törökországot, hogy haladéktalanul vonuljon vissza a szíriai területekről, és tartsa tiszteletben Szíria szuverenitását és területi integritását”, tette hozzá a levél.

A levél továbbá kiemeli, hogy a damaszkuszi kormány koordinációjával kell végezni a szíriai területeken a terrorizmus elleni küzdelmet.

Török páncélozott járművek haladnak a szíriai határ felé Karkamisban, Törökország délkeleti Gaziantep tartományában, 2016. augusztus 27-én – Reuters

“A Szíriai Arab Köztársaság kormánya a leghatározottabban elítéli az ankarai rezsim által ismételten a szíriai emberek és a Szíriai Arab Köztársaság szuverenitása és területi integritása ellen elkövetett bűncselekményeket, mészárlásokat, sérelmeket és agressziót”, – hangsúlyozta.

Törökország a Szíriába való betörését követően nagyszámú civilt ölt és sebesített meg légicsapásaival.

“Szíria felszólítja a Biztonsági Tanács tagállamait, hogy ítéljék el ezeket a gyáván elkövetett bűncselekményeket és gyakoroljanak nyomást minden szinten, valamint tegyenek meg minden szükséges lépést garantálva a török rezsim valódi formájának helyreállítását; és kényszerítsék továbbá, hogy hagyjon fel a terrorizmus támogatásával vagy azzal, hogy ürügyként használja azt a szír belügyekbe történő beavatkozáshoz.”

Török ​​tank állomásozik a szíriai határ mellett Karkamisban, 2016. augusztus 29-én – AP

A levélben leszögezik, hogy a török erők az északi szíriai Dzserablúsz városba való behatolásuk során “egyetlen golyót nem sütöttek el a Daesre (ISIL, ISIS)”, helyette hagyták, hogy a takfiri fegyveresek a török ​​csapatokhoz csatlakozzanak, amely önmagában is “bizonyíték a török ​​rezsim és a Daes közti együttműködésre.”

Eközben a kurdokból álló Dzserablúsz Katonai Tanács, amely az USA által támogatott szintén kurdokból álló Szíriai Demokratikus Erők (SDF) részét képzi, bejelentette, hogy visszavonja csapatait a városból és a város körüli területekről.

“Bejelentjük erőink délre, a Sajour folyóhoz való visszavonását a civilek életének megóvásához, hogy ők (a törökök és szövetségeseik) ne találják indokoltnak a civilek további bombázását”,–  ismertette a tanács a nyilatkozatában.

Füst száll fel a szíriai Dzsarablusz városból 2016. augusztus 24-én – Reuters

Egy neve elhallgatását kérő amerikai védelmi tisztviselő megerősítette a visszavonást. “A teljes YPG az Eufrátesztől keletre van”, – mondta a Kurd Népvédelmi Egységre utalva, amely az SDF szövetségese.

Korábban a nap folyamán a török ​​hadsereg kiadott egy nyilatkozatot, amelyben bejelenti, hogy a török támogatású erők több mint 10 falut tisztítottak meg a militánsoktól Dzserablúsztól délre.

Szintén hétfőn, Mevlut Cavusoglu török ​​külügyminiszter azzal vádolta meg a szíriai kurd harcosokat, hogy etnikai tisztogatást végeznek Észak-Szíriában.

Mevlut Cavusoglu török ​​külügyminiszter

Azt állította, hogy a Kurd Népvédelmi Egység harcosai és annak leányvállalata, a Demokratikus Unió Párt (PYD) megpróbálják a saját embereiket tenni olyan területekre, amelyek felszabadultak a takfiri Daes terroristák irányítása alól Szíria északi részein.

„Azoknak az embereknek kell visszaköltözniük erre a vidékre, akiket elűztek onnan, de az YPG-nek nem ez a célja. Az YPG etnikai tisztogatásba kezdett, saját elgondolása szerint akar oda embereket telepíteni. Ezért kényelmetlen a Törökország támogatta hadművelet az YPG-nek és a szíriai kurd Demokratikus Unió Pártjának (PYD)” – hangoztatta.

Megfenyegette az YPG-t, hogy a török hadsereg újabb csapásokat hajt végre ellene, ha nem tesz eleget a felszólításnak, miszerint nem távozik az Eufrátesz keleti partjára és nem marad ott.

Ankara az 1980-as évek óta a Törökországban autonóm kurd régióért harcoló Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) szövetségeseinek tartja a YPG és PYD szervezeteket. A YPG, ami irányítása alatt tartja, illetve tartotta Szíria Törökországgal határos északi területeit, azóta harcol a Daes takfiri terroristák ellen, mióta több mint két éve gombamód elszaporodtak az országban.

Orientalista.hu – (Press TV, Persianews)

Megosztom:

, , , , , ,
Back to Top ↑